top of page

Kuchyně ve znamení Tygra


Pro tento měsíc jsou nejlepší jáhly, kukuřice, pšenice špalda, oves, černá rýže, černá sója, čočka, cizrna, batáty, pórek, celer, kořen i nať petržele. Recepty jsou koncipovány pro 4 osoby.


Zeleninový vývar s cordycepsem červeným

Co budete potřebovat: 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 jarní cibulka, 2 polévkové lžíce cordycepcu červeného, které močíte 30 minut před vařením do osolené vody, bobkový list, 4 kuličky pepře, 1 polévkovou lžíci syrového zázvoru, který oloupete a nakrájíte na proužky, 1 lžičku misa, 1 hrst nakrájeného libečku, 1, 5 l vody, 1 miska vařených rýžových nudlí dle návodu na obalu.              

Jak na to: zeleninu očistíte a nakrájíte nadrobno, vložíte do osolené vody, přidáte vymačkaný cordyceps, zázvor, koření a přivedete k varu, stáhnete a vaříte 30 minut.

Z polévky vylovíte pepř a bobkový list a rozmixujete, přidáte miso, případně dochutíte, přidáte rýžové nudle a podáváte sypané libečkem.


Jáhlová sekaná, kaše z batátů

Co budete potřebovat: 300 g jáhel, 4 středně velké batáty, 1 lžíce másla, sůl, 2 vejce, špetka šafránu nebo kurkumy, 2 mrkve, 1 pórek, 1 červená cibule, 1 plechovka cirzny.

Jak na to: jáhly uvaříme podle návodu s šafránem nebo kurkumou a dáme je do misky.

Troubu necháme rozehřát na 180 °C.

Pórek a cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka a orestujeme na trošce oleje dozlatova a přidáme k jáhlám.

Mrkev oloupeme, ořízneme na konci a celou ji vložíme do vroucí vody a povaříme asi 3 až 5 minut, aby byla povařená, ale ne měkká. Slijeme a dáme stranou.

Cizrnu slijeme, propláchneme a necháme dobře odkapat a přidáme do jáhel.

Vajíčka rozkvedláme, osolíme a zalijeme s nimi jáhly.

Dobře vše společně promícháme.

Připravíme si formu na biskupský chlebíček, vyložíme ho pečícím papírem a směs rovnoměrně rozložíme do formy. Pak podélně do hmoty zatlačíme za sebou obě mrkve, aby až se bude sekaná krájet, vytvořila tam barevná kolečka na řezu. Zakapeme olejem a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 až 30 minut. Sekaná z jáhel by měla zhnědnout.

Zatím, co se peče sekaná, oškrábeme batáty a uvaříme je v osolené vodě. Slijeme je, necháme tam trošku vody a přidáme máslo a rozšťoucháme na kaši.

Podáváme sypané pažitkou nebo petrželkou.


Dušená zelenina s plátkem tresky

Co budete potřebovat: 1 pórek, 1 batáty, 100 g baby špenátu, 2 stroužky česneku, 1 kávová lžička másla nebo oleje, 4 filety z tresky, 1 bobkový list, 2 jalovčinky, 1 kávová lžička sušené majoránky, špetka muškátu, citrónová šťáva, 1dcl bílého vína, shoyu.

Jak na to: oloupeme pórek, nakrájmte na slabá kolečka, špenát nasekáme na proužky. 

Filety osušíme. Do horké vody přidáme bobkový list, jalovčinky, majoránku a přivedeme k varu. Vložíme filety, stáhneme na minimum a povaříme 4 minuty.

Plátky vyndáme do vyhřáté mísy a uchováme v teple.

Pánev lehce pomažeme olejem a vhodíme česnek, jakmile se rozvoní, přidáme pórek a asi minutu orestujeme, pak přidáme batáty a špenát, orestujeme asi minutu, zakápneme vínem a shoyu a necháme asi 5 minut dusit, než budou batáty měkké. 

Rybu servírujeme na teplém talíři, zakapeme ji citrónovou šťávou a přelijeme zeleninovou směsí s batáty.


Závitky z krůtího masa s jablkem

Co budete potřebovat: 400g krůtího masa, 12 plátků slaniny, sůl, mletá skořice, 2 jablka, špejle, olej, 3dcl bílého vína.

Jak na to: z krůtích prsou nakrájejte delší užší plátky asi ½ cm silné v šíři plátku anglické slaniny. Plátek masa potřeme olivovým olejem, osolíme, posypeme skořicí, položíme na něj anglickou slaninu a ¼ oloupaného jablka. Vložíme do zapékací misky, podlijeme vínem a dáme péct do vyhřáté trouby při 180 °C asi 30 minut. Na posledních 10 minut necháme dopéci odkryté. Podáváme s bramborem nebo s rýží do které můžeme vmíchat trochu uvařené černé rýže nebo černé sóji, aby bylo pěkně barevné.

bottom of page