top of page

Březnu vládne symbol rodinného štěstí – Zajíc


Zajíc má v tomto jarním období mimořádný vliv na zachování rodu. Je to měsíc, kdy se v přírodě rodí mláďata. Muži v tomto období mají nejkvalitnější spermie.


V tomto období vrcholí funkce tlustého střeva, začínají se více prokrvovat orgány a mozek. Naopak ti, co mají v nepořádku ledviny, mají mnohem větší problémy s jarní únavou. Je to přesně čas na očistu. Věnujte se tlustému střevu a vyprazdňování, vyzkoušejte očistné klystýry, očistěte mysl, vyčistěte byt, skříně, prostě vezměte to to pěkně od podlahy!


V březnu totiž budou nejoslabenější játra a tak abychom měli pružné šlachy, očista a následné doplňování podpoří tvorbu kvalitní krve, která bude připravena v březnu podržet naše játra.


Jak se vyhnout jarní únavě?

Choďte hodně ven na procházky, dobře dýchejte a cvičte v přírodě. Ráno se nezapomeňte dobře promasírovat kartáčem do sprchy na sucho, abyste podpořili svoji imunitu. Hlavně pořádně prodrbejte záda, ruce a nohy.


Nezapomeňte na stravování a potraviny, které podporují činnost ledvin (červené fazolky, hrášek, čočka, bob obecný, okoun, pstruh, kapr, treska, sardel, vepřové maso, miso, rosolovka, olivy, sójové omáčka – tamari, shoyu).


Kuřecí vývar s černým pivem

Co budeme potřebovat: 500 g kuřecích skeletů, 2 cibule, 1 l vody, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček černého pepře, 2 lžíce oleje nebo másla, 2 mrkve, 4 stonky řapíkatého celeru, 150 g pórku, 230 ml černého piva, 1 hrst petržele nať nebo libečku.

Jak na to: kuřecí skelety, neloupanou cibuli pokrájenou na čtvrtky zalijeme vodou, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu, stáhneme a při mírném bublání necháme vařit 5 hodin. Scedíme, maso obereme a obojí necháme stranou.

Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka, očistíme celer a pórek a nakrájíme je na proužky. Na másle orestujte ve velkém hrnci oloupanou a najemno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme nakrájenou zeleninu a orestujeme ji společně s cibulí asi 5 minut, osolíme a podlijeme pivem a vaříme dalších 5 minut. Pak přidáme vývar, přivedeme k varu a stáhneme a při mírném varu vaříme 10 minut. Do polévky vložte maso a podávejte sypané čerstvou petrželkou nebo libečkem. Jako zavářku můžete použít nudle, rýžové nudle nebo knedlíčky.


Dušený plátek ryby se sladkou cibulovou omáčkou

Co budeme potřebovat: 4 porce filetu tresky, 2 bobkové listy, 5 hřebíčků, ½ kávové lžičky sušeného zázvoru, 1 dcl bílého vína, 1 česnek, sůl.

Jak na to: filety omyjeme, otřeme a připravíme na porce cca 10 cm dlouhé. Do kastrolu dáme víno, 1 dcl vody, koření a na plátky nakrájený česnek a sůl a přivedeme k varu. Vložíme rybu, stáhneme na minimální teplotu, ale aby voda bublala, a vaříme 10 minut. Vejmeme a servírujeme na vyhřátý talíř, přidáme brambory a přelijeme cibulovou omáčkou.

Sladká cibulová omáčka

Co budeme potřebovat: 1 lžíci másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 cibule, ¼ l sladké smetany, sůl.

Jak na to: cibuli oloupeme a pokrájíme najemno. Rozehřejeme máslo, vložíme cibulku a opražíme, aby byla bílá, zaprášíme mouku a připravíme bledou jíšku, kterou zalijeme 250 ml vody, osolíme a 20 minut povaříme za občasného míchání na nejmenší teplotě. Pak prohřejeme smetanu a za stálého míchání vmícháme. Povaříme asi 5 minut a pak omáčku propasírujeme. Dochutíme a polijeme s ní připravenou rybu. Podáváme s bramborem.


Pomazánka s bobem koňským

Co budeme potřebovat: ½ hrnku bobu obecného (koňský), 100g pórku, olej, petrželová nať, pepř, sůl, 1 kávová lžička plnotučné hořčice.

Jak na to: na vodě podusíme na kolečka nakrájený pórek. Po vydušení vody přidáme trochu oleje a za stálého míchání jemně osmažíme. Uvařené a vychladlé a oloupané boby zpracujeme v mixéru do pomazánkové konzistence. Dochutíme kořením a popřípadě zjemníme za studena lisovaným olejem anebo smetanou. Podáváme s žitným či špaldovým chlebem.

bottom of page