top of page

Červenec: mezidobí země a vláda Kozy


Červenec je přelomovým obdobím mezi první a druhou polovinou roku. Též nás ke konci července bude čekat přechodné období mezi létem a podzimem. Sklízíme plody své dosavadní aktivity, stejně jako se sklízí plody v přírodě. V červenci vládne Koza a ta mu dává nádech jemnosti, romantiky a přirozenosti.


V aktivitě je obal srdce – perikard. Ten chrání srdce před vnějšími patogenními vlivy a emocemi. Pokud ho chcete podpořit, zatínejte nejlépe večer ruce v pěst, a to devětkrát, promasírujete tak důležitá místa dráha perikardu.


A protože jsme stále ve víru léta, trávíme společné večery, grilujeme, tak přidávám další tipy na přípravu lehkého občerstvení.


Zeleninový tatarák

Co budete potřebovat: 1 malý celer, 1 velkou mrkev, 1 malou cibuli, 2 stroužky česneku, které utřete se solí, 2 polévkové lžíce kečupu, 1 polévková lžíce hořčice, worchestrová omáčka, sůl, pepř, 2 polévkové lžíce parmazánu, 1 žloutek, 1 polévkovou lžíci velmi najemno nasekané hladkolisté petrželky, 1 jarní cibulka nakrájená velmi najemno. Na ozdobu zelené listy buď rukoly, polníčku, 1 citrón.


Jak na to: celer a mrkev oloupejte a blanšírujte (tzn., že je vhodíte do vroucí osolené vody na 1 minutu, vyndáte a necháte vychladnout). Pak je nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte všechny ingredience a nakonec žloutek, promíchejte a dochuťte.


Servírujte tak, že uděláte malé bobečky na tác pomocí sběračky nebo kávového hrnku, ozdobte zelenými listy polníčku nebo rukoly a ¼ citrónu, k tomu přidejte misku opečené bagetky.


Pokud nejste vegetariáni, tak na zeleninovém tataráku se jako ozdoba vyjímají opečené proužky slaniny nebo ji můžete servírovat vedle v mastičce, aby si hosté případně mohli namazaný tatarák posypat.


Zeleninový tatarák z rajčat a avokáda sypaný černými olivkami

Co budete potřebovat: 4 větší rajčata, 6 sušených rajčat v oleji, 1 jarní cibulka, 1 avokádo, hrst čerstvé bazalky, 3 velké stroužky česneku, sůl, pepř, balsamiko, olej ze sušených rajčat v oleji, 10 černých oliv bez pecky a bazalka na ozdobu.


Jak na to: rajčata zbavte středu a semínek a nakrájejte na kostky a dejte do misky. Sušená rajčata nakrájejte a přidejte do misky. Česnek oloupejte a utřete se solí a promíchejte s rajčaty. Pak ponorným mixérem jemně rozmixujte, ale tak, aby tam zůstaly kousky a dejte do sítka a nechte asi 30 minut odkapat.


Zatím si očistěte jarní cibulku, podélně ji rozpulte a nakrájejte na velmi tenké půlměsíčky a vložte do misky. Listy bazalky nasekejte najemno a přidejte k cibulce. Olivy nakrájejte na kolečka a dejte si stranou do misky na zdobení. Avokádo oloupejte, nakrájejte na kostky.


Do misky přidejte odkapaná rajčata, osolte, opepřete, zakapejte balsamikem a pokapejte olejem z rajčat. Můžete dle chuti přidat česnek. Nakonec vmíchejte avokádo.

Servírujte na opečené bílé bagetce, posypte černými olivami a ozdobte bazalkou.

Comments


bottom of page