top of page

Drak je znamením císaře

Drak je znamením císaře, jeho energie proniká všude. Měsíc duben je mezidobím Země. V přechodném období začínáme postupně přecházet na potraviny, které podporují činnost srdce a cév.


Drak je jako stvořený pro spuštění dlouhodobých a důležitých záměrů. V tomto měsíci ale neřešte žádné smlouvy a komplikované záležitosti, kde je potřeba se zaměřit na detaily. Společenské akce v tomto měsíci budou prolnuty přátelstvím a uvolněním.


Drak je znamením císaře, jeho energie proniká všude. Duben patří játrům, která řídí skladování krve a šlachy. Venkovním otvorem jater jsou oči. Jejich kondice se projevuje na nehtech a jejich negativní emocí je hněv.


Přestože Drak nás bude nabádat k letu, rozhlížejte se a zpomalte, čeká nás mezidobí Země a my potřebujeme naopak zpomalit a dopřát pohodu a klid našemu organismu. Neposedné energie nám budou napomáhat se nastartovat k nejaktivnějšímu období roku. Nezapomeňte zařadit potraviny, které obsahují vápník a další minerály, kolagen. Aktivní život znamená, že jsou v ohrožení kosti a šlachy. V přechodném období začínáme postupně přecházet na potraviny, které podporují činnost srdce a cév.


V dubnu vrcholí činnost dráhy žaludku a stoupá psychická a srdeční aktivita, zvyšuje se koncentrace mysli. Naopak minimální činnost vykazují játra.


Potraviny, které bychom měli preferovat: kukuřice, pohanka, špalda, žito, fazole mungo, červené fazolky, brokolice, celer, čekanka, červená paprika, červená řepa, kopřiva, mrkev, pórek, petržel, rajčata, ředkvičky, špenát, jahody, černý sezam.


Vývar z kachny

Pokud chcete mít polévku silnější, maso vkládáme do studené vody. Jestliže potřebujete mít šťavnatější maso, vložte ho do horké vody. Pěnu nesbíráme, jsou to cenné bílkoviny.


Co budeme potřebovat: kachní kostru s křídly a krkem (případně 4 křídla a 2 krky), 1,5 l voda, sůl, 10 cm pórku, 1 jarní cibulka, 1 mrkev, ¼ celeru, petržel kořen, 1 stroužek česneku, 4 plátky syrového zázvoru, 2 ks bobkového listu, 5 ks celého pepře, 5 ks hlaviček shiitake, sůl. Do polévky zeleninu připravujte čerstvou dle počtu strávníků.

Jak na to: do vody vložíme křídla a krky, omytou a nakrájenou zeleninu, kterou neloupeme, koření, sůl a přivedeme k varu. Vaříme alespoň 4 až 6 hodin (nevaříme v papiňáku). Vývar přecedíme, a necháme vychladit, maso obereme a nakrájíme do vývaru, Shiitake nakrájíme a vložíme do polévky. Zeleninu oloupeme, pokrájíme a uvaříme zvlášť v osolené vodě. Dáme do talíře a zalijeme horkým vývarem. Jako zavářku použijeme rýži, rýžové nudle, vejce, kroupy, které uvaříme bokem a vložíme do talíře.


Pórek jako mozeček

Co budeme potřebovat: 2 pórky, 4 vejce, 2 lžíce másla, sůl, kmín mletý.

Jak na to: pórky očistíme, pokrájíme cca na 10 cm a 3 minuty povaříme ve slané vodě. Scedíme, necháme okapat. Pórek nakájíme na kolečka. Rozehřejeme máslo a smažíme pórek do zlatova, pak zalijeme rozkvedlanými vejci s mletým kmínem a solí a mícháme, dokud se nesrazí a nevypadá jako míchaná vajíčka. Podáváme s vařenými brambory a sypeme zelenou petrželí.


Čekankový salát s mandarinkami

Co potřebujeme: 2 mandarinky, 1 čekanku, sezamový olej, pepř, sůl, ocet balsamico.

Jak na to: mandarinky oloupeme a nakrájíme na drobné kousky, čekanku nakrájíme na větší kousky a obojí lehce osmahneme asi 3 minuty na sezamovém oleji a vložíme do mísy. Opepříme, osolíme a zakapeme balsamicovým octem a promícháme.


Hlávkový salát s ředkvičkami

Co budeme potřebovat: 1 svazek ředkviček, 1 malou salátovou okurku, ½ hlávky salátu, sůl, 2 lžíce oleje, 2 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy, 4 snítky kopru, kysanou smetanu, sůl, tymián.

Jak na to: ředkvičky očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle, salát opereme a nasekáme na proužky, okurku nastrouháme na jemné plátky a jemně opražíme na trošce oleje a necháme vychladnout. Smícháme s kořením a octem a nakonec vmícháme smetanu a nasekaný kopr. Necháme asi 30 minut odpočinout. Můžeme podávat jako osvěžující večeři nebo přílohu.

Comentarios


bottom of page