top of page

Duben je měsícem Draka a mezidobím země


Drak je mocný vládce a zároveň i znamením císaře, jeho energie proniká všude. Měsíc duben je dalším mezidobím Země, kdy se naše tělo bude připravovat na letní období a kdy budeme potřebovat podpořit činnost srdce a cév.


Moc Draka je jako stvořena ke spuštění dlouhodobých vizí a záměrů. Rozhodně v tomto měsíci nepodepisujte smlouvy, ať Vám neuniknou nějaké detaily, Drak je vládcem Nebes a jako takový se nezaobírá drobnůstkami. Rozevře svá křídla a letí.


V dubnu jsou nejaktivnější játra, která řídí skladování krve a šlachy. Venkovním otvorem jater jsou oči. Kondice jater se projevuje na nehtech a jejich negativní emocí je stres a hněv. Přesto, že příroda otevírá svá Nebesa, nenechte se unést rychlým tempem, šetřete své síly a posilte se v tomto mezidobí Země.


Nezapomeňte zařadit potraviny, které obsahují vápník, další minerály a kolagen. V tomto období jsou v ohrožení kosti a šlachy. Kdo často podléhá emocím, tak pak využijte ostropestřec nebo kořen pampelišky, které dobře játra pročistí a po kůře nezapomeňte zařadit černá semínka a vývary, abyste krev jater doplnili a byla pěkně měkká.


V dubnu vrcholí činnost dráhy žaludku a stoupá psychická a srdeční aktivita, zvyšuje se koncentrace mysli. Pozor na sílu jater, když se přehřejí, mohla by napadat svoji horkostí žaludek a způsobit problémy s trávením.


Potraviny, které bychom měli preferovat: kukuřice, pohanka, špalda, žito, fazole mungo, červené fazolky, brokolice, celer, čekanka, červená paprika, červená řepa, kopřiva, mrkev, pórek, petržel, rajčata, ředkvičky, špenát, jahody, černý sezam.


Pohankový vývar s jidášovým uchem

Co budete potřebovat: 2 polévkové lžíce jáhel, 1,2 l vody, špetku soli, (špetku šafránu nebo kurkumy – není nutné), 1 hrst jidášova ucha, 1 očištěná jarní cibulka nakrájená na kolečka, 1 malá miska nakrájeného řapíkatého celeru.


Jak na to: obilovinu s vodou přivedeme k varu a stáhneme, osolíme, přidáme kurkumu nebo šafrán a vaříme 2 hodiny. Na posledních 10 až 15 minut přidáme rozdrcené jidášovo ucho, jarní cibulku a řapíkatý celer.


Fazolková masala s rýží basmati

Co budete potřebovat: 2 cibule, 10 cm syrového zázvoru, 250 g vařených bílých fazolí (nebo 1 plechovky fazolí), 2 ks česneku, 1 lžička sladkého chilli, 1 lžička mletého koriandru, ½ lžičky červené kurkumy, ½ lžičky mletého kmínu, 1 konzerva loupaných rajčat, 1 miska špenátových listů, sůl, 1 velká brambora, tuk, 1 dcl vody, 240 g rýže basmati.


Jak na to:

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Česnek oloupeme a rozdrtíme.

Cibuli orestujeme na tuku do zlatova, přidáme zázvor, pak česnek. Jakmile začnou vonět, přidáme konzervu s rajčaty a koření, dobře promícháme, zalijeme vodou a necháme 15 minut podusit.

Zatím si oloupeme bramboru a nakrájíme ji na malé kostičky. Pokud máme fazole z plechovky, dobře je propláchneme a necháme okapat. Brambory vmícháme do hrnce a necháme 5 minut společně dusit. Pak přidáme fazolky, dobře promícháme a opět necháme 5 minut společně provařit. Nakonec vmícháme lístky špenátu, dobře společně promícháme, dochutíme a podáváme s rýží, kterou připravíme dle návodu na obalu.


Orinocký salát

Co budete potřebovat: 2 batáty, 1 lžička lahůdkové papriky, 1 lžíce sezamového oleje (může být i jiný, ale sezam dodá salátu zajímavou chuť), ½ malé hlávky červeného zelí, 1 čajový hrneček červených fazolí (buď z konzervy, nebo vařené), ½ hrnku vařeného bulguru, ½ hrnku vařené quinei, 8 kousků naložených sušených rajčat, 5 cm kořene zázvoru.


Zálivka: 1 lžíce sezamového oleje, 1 lžíce jablečného octa, šťáva z jedné limetky, 1 lžička černého sezamu, 1 lžička bílého sezamu, hrst lístků bazalky a hrst lístků máty.


Jak na to: batáty očistíme a nakrájíme na kostičky, olej smícháme s paprikou, promícháme s ním batáty a vložíme do trouby vyhřáté na 180 C na 20 minut.

Zelí očistíme a nakrájíme na nudličky a spaříme horkou vodou, necháme okapat. Do mísy nasypeme bulgur, quineu, červené zelí a upečené batáty. Přidáme naložená sušená rajčata nakrájená na proužky a červené fazolky, zalijeme zálivkou a promícháme.

Zázvor oloupeme a nakrájíme na proužky. Salát rozdělíme do misek a ozdobíme zázvorem a můžeme podávat.

bottom of page