top of page

Krásné vánoční svátky


Přeji vám krásné vánoční svátky a doufám, že máte všichni to štěstí je prožít v rodinném kruhu, v láskyplném klidu a pohodě.

A protože nás čeká setkávání, posílám pár tipů na vítání rodinných návštěv.


Kachna na zázvoru se šalvějí, pečenou dýní a brukvovým zelí

Co potřebujeme: 1 kachna, sůl, pepř, hrst šalvěje, 10 cm čerstvého zázvoru, měsíčky z 1 citrónu a z 1 pomeranče.

Na omáčku: 1 lžíce vinného octa, 4 lžíce červeného vína

Jak na to: kachnu v pokojové teplotě očistíme, osušíme, a propícháme ji vidličkou zejména na tučných místech.

Smícháme 1 lžičku soli, 1 lžičku pomerančové kůry, 1/3 lžičky bílého pepře a 6 lístků jemně nasekaných lístků šalvěje, pokud máte sušenou šalvěj, tak je najemno rozdrťte v hmoždíři a směsí kachnu potřeme vně i uvnitř.

Do kachny dáme 3 snítky šalvěje a měsíčky z citrónu a pomeranče. Vložíme do pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Pak stáhneme na 90 °C, podlijeme trochou vody, přidáme nasekaný zázvor a pečeme 4 až 6 hodin přikryté. Během pečení nezapomeneme přelívat vypečenou šťávou. Kachna je hotová, když se od stehýnka odděluje maso.

Na posledních 20 minut kachnu odkryjte, aby se vytvořila kůrka. Šťávu z kachny slijeme, přidáme vinný ocet a červené víno a rozmixujeme, vrátíme ke kachně a necháme ji v asi 20 minut odpočívat.

Podáváme s pečenou dýní a brukvovým zelím.

Pečená dýně

Co potřebujeme: 1 menší dýni, sůl, olivový olej, snítku rozmarýnu.

Jak na to: dýni oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme do zapékací misky, posolíme a natrháme rozmarýn a pokapeme olejem a dáme péct do trouby. Pečeme 20 až 30 minut.

Brukev (kedlubna) jako zelí

Co potřebujeme: 4 brukve, 2 cibule, 2 čajové lžičky cukru, 2 lžíce másla, sůl, kmín, jablečný ocet

Jak na to: brukve oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Zpěníme nakrájenou cibulku s cukrem, přidáme brukev, sůl a kmín a dusíme do měkka. Dochutíme, okyselíme a podáváme k masu.


Semínkové Chia krekry

Co potřebujeme: 1 díl chia semínek, 1 díl slunečnicových semínek, 1 díl dýňových semínek, 1 díl sezamových semínek, 2 díly vody, 2 stroužky rozmačkaného česneku, 1 polévková lžíce nastrouhané cibule, sůl.

Jak na to: předehřejeme troubu na 160 °C, vyložte plech pečícím papírem.

Ve velké misce smícháme všechna semínka dohromady.

V menší misce dobře spojíme vodu, česnek a cibuli, zalijte jí semínkovou směs, dochutíme solí a dobře promícháme. Necháme hmotu odpočívat 30 minut do zhoustnutí.

Pomocí špachtle rozetřeme hmotu na plech s pečícím papírem, rádýlkem nebo nožem rozkrájímte na libovolné tvary a pečeme cca 30-40 minut.

Získáme tak skvělé slané krekry k různým dipům, na které najdete recepty níže.


Pomerančový salát s olivami

Co potřebujeme: 4 pomeranče, 2 malé červené cibule, 2 lžíce jablečného octa, 100 g čerstvých oliv, 1 lžíce olivového oleje, čerstvá šalvěj, sůl, pepř.

Jak na to: oloupeme pomeranče včetně bílé dužniny a nakrájíme je na tenká kolečka a klademe na velký talíř. Šťávu slijeme do misky.

Cibulku oloupeme, nakrájíme na kolečka a necháme zesklovatět na oleji, necháme okapat a vychladnout jimi poklademe pomeranče.

Olivy necháme okapat, rozpůlíme a posypeme jimi pomeranče.

Pomerančovou šťávu, ocet a olivový olej našleháme, přidáme najemno nasekanou šalvěj a přelijeme jimi pomeranče.


Rajčatový dip

Co potřebujeme: 4 rajčata, 2 stroužky česneku, sůl, bazalka

Jak na to: rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na jemné kousky a vložíme do cedníku, osolíme a necháme odkapat šťávu. Jemně nakrájený česnek krátce orestujeme na pánvi. Rajčata dáme do misky a promícháme s česnekem, opepříme a vmícháme bazalku, dáme do misky a ozdobíme na podávání s krekry.


Pasta z bobu obecného se semínky

Co potřebujeme: 1 hrneček vařeného bobu obecného, 5 lžic pražených slunečnicových semínek, 6 lžic olivového oleje, svazek zelených bylinek (petržel, nať celeru, sůl, mletý bílý pepř).

Jak na to: oloupaný vařený bob rozmixujeme se semínky a olejem a nasekanou petrželí nebo celerem. Osolíme, opepříme a můžeme zakapat citrónem, dáme do misky a ozdobíme na podávání s krekry.


Pomazánka z olomouckých tvarůžků

Co potřebujeme: 1 balíček olomouckých tvarůžků, 1 lučinu, 1 malou bílou cibulku, mletý kmín, sladká paprika, 1 lžíce másla, 2 lžíce nasekané pažitky, 1 malá sklenička světlého piva.

Jak na to: cibuli nakrájíme a jemně orestujeme do zlatova na másle a necháme vychladnout.

Olomoucké tvarůžky utřeme s lučinou a máslem, přidáme cibulku, kmín, sladkou papriku a pažitku. Vše dobře smícháme a můžeme naředit světlým pivem.

Žitný nebo špaldový chléb nakrájíme na kostičky, potřeme je pomazánkou a zdobíme snítkou petržele nebo jinou natí. K tomuto příjemnému občerstvení podáváme sklínku piva.


Tuňákový dip

Co potřebujeme: 1 konzerva tuňáka v oleji, 1 balíček velké lučiny, 1 bílá cibule, citrónová šťáva, sůl, pepř.

Jak na to: z konzervy tuňáka slijeme část oleje, vyklopíme do misky, rozšleháme s lučinou, nastrouháme do pěny cibuli, osolíme, opepříme a okyselíme šťávou z citrónu.

Dobře promícháme a případně ještě dochutíme, dáme do misky a ozdobíme na podávání s krekry.

Hummus z červené čočky

Co potřebujeme: 200 g červené čočky, 200 ml vody, 10 cm zázvoru, 5 lžic olivového oleje, 60 ml citrónové šťávy, sůl, pepř a petrželka na ozdobu.

Jak na to: zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

Čočku vhodíme do vařící vody v pánvi, přidáme zázvor a přivedeme k varu, stáhneme a necháme vodu vypařit. Trvá asi 10 minut.

Čočku rozmixujeme, vmícháme olej a citrónovou šťávu, osolíme, dáme do misky a ozdobíme na podávání s krekry.

bottom of page