top of page

Květen je měsícem Hada


V květnu vládne moudrý a chytrý Had. V tomto období vrcholí činnost slinivky a sleziny, proto pečujte o své zažívání, abyste mohli plnohodnotně využít svého fyzického i duševního potenciálu. Únava v tomto období je známkou špatné transformační funkce sleziny.


Had bude klást velké nároky na náš intelekt. Měsíc vhodný na oficiality vskutku královské, oduševnělé akce a setkávání.


Plíce zažívají období klidu a srdíčko nám pracuje naplno, takže ho podpořte chůzí a kvalitním dýcháním při procházkách v přírodě. Protože dýchat znamená žít! Dělejte vše, co Vám dělá radost, to srdíčko miluje.


Srdíčko potřebuje svlažovat, podpořit tvorbu tekutin, a to velmi jednoduše dokážeme stravou. Mimo salátů a prvního ovoce si můžete napařit brokolici nebo květák, či podusit sezónní zeleninu. Nezapomeňte mezi 8:00 až 10:00 vypít alespoň ½ l převařené vody, abyste svlažili své tělo, nevysušovala se vám kůže, netrpěli jste na zácpu a neměli jste vrásky.


Do svého jídelníčku zařaďte pohanku, amarant, quinou, čekanku, polníček, hlávkový salát, červenou řepu a ředkvičky, červené fazolky, červenou papriku, černý sezam.


Filé z tresky po čínsku s rýží

4 osoby

Co budete potřebovat: 700 g filé z tresky, 200 g kukuřice, 1 svazek jarních cibulek, 1 červená paprika, 2 mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 200 ml vývaru, sůl, pepř, 1 lžička kukuřičného škrobu, sezamový olej (může být jakýkoli, který používáte, ale sezam tomu dá ten jedinečný nádech asijské kuchyně), Shoyu sójová omáčka, rýže.

Jak na to: rybu otřeme mokrým hadrem a rozdělíme na porce. Kukuřici necháme okapat v cedníku. Cibulky oloupeme a nakrájíme na kousky 4 cm dlouhé, papriku očistíme a nakrájíme podélně na nudličky. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle a řapíkatý celer nakrájíme na kolečka.

V pánvi wok nebo hluboké pánvi rozehřejeme olej, a rybu v tuku orestujeme do zlatova z obou stran, vyjmeme a udržujeme v teple.

Na tuku osmahneme zeleninu, zakapeme sójovou omáčkou a zalijeme vývarem. Přikryté dusíme při nejnižší teplotě 10 minut. Pak zeleninovou omáčku zahustíme škrobem a necháme dusit při nejnižší teplotě za stálého míchání 5 minut. Pak do omáčky vložíme rybu, vypneme a necháme 5 minut dojít. Podáváme s rýží.


Lehký bramborový salát

4 osoby

Co budete potřebovat: 1 kg vařených brambor ve slupce, které oloupeme a nakrájíme na kolečka silná 1 cm, 8 nakládaných okurek nakrájených na slabé plátky, 1 červená cibule nakrájené na jemná kolečka.


Na zálivku: 50 ml jablečného nebo vinného octa, 30 ml olivového oleje, 200 ml silného masového vývaru nebo vývaru z kostí, 2 lžíce dijonské hořčice, sůl a pepř, med na oslazení, hrst najemno nasekané petrželky.


Jak na to: brambory uvaříme doměkka ve slupce ve slané vodě a necháme je vychladnout. Nejlepší je vařit brambory den předem, aby držely strukturu. Oloupeme je a nakrájíme je na 1 cm silná kolečka. Přidáme okurky nakrájené na plátky a cibulku nakrájenou na kolečka a vše promícháme. Zalijeme zálivkou, promícháme a salát necháme asi hodinu odstát. Můžeme podávat samotný nebo s rybou či masem.

bottom of page