top of page

(Nejen) snídaňové polévky: léto


Doporučená zelenina v létě: baklažán, brambory, brokolice, celer, cuketa, červená řepa, čínské zelí, chřest, kapusta, květák, lotosový kořen syrový, mrkev, okurka, rajčata, sladké brambory.


Celerová polévka

Co potřebujeme: 1 celer, 1 cibulka, 4 brambory, sůl, 1 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 1 hrst sýru niva, kterým můžeme polévku doplnit, získá tak na pikantnosti. Pokud ji budete podávat malým dětem, oddělte jim část polévky bez sýru, tato chuť je pro ně příliš pikantní.

Jak na to: Na másle zpěníme cibulku a přidáme najemno nakrájený celer, který lehce osmahneme, zaprášíme moukou a zalijeme vodou, velmi střídmě osolíme a vaříme do změknutí celeru. Polévku rozmixujeme a přidáme nakrájené brambory, které v polévce vaříme doměkka. Když jsou brambory měkké, vmícháme sýr. Podáváme se žitným nebo špaldovým chlebem a sypeme zelenými natěmi.


Brokolicová polévka se špenátem

Co potřebujeme: brokolice, čerstvý špenát (můžeme nahradit listy pampelišky, kopřivy, řeřichy, červené řepy apod.), 1 polévková lžíce pohanky, citrónová šťáva, máslo, sůl, bílý pepř, muškátový květ

Jak na to: Na másle 5 minut v hrnci restujeme růžičky brokolice a pohanku, po chvíli vlijeme teplou vodu. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 15 minut, dokud brokolice nezměkne. Přidáme čerstvý špenánt a vaříme dále cca 2 minuty. Polévku rozmixujeme. Vmícháme šťávu z citrónu, osolíme, dochutíme muškátovým květem a bílým pepřem dle chuti. Na ozdobu si schováme pár lístků špenátu. Podáváme se žitným nebo špaldovým chlebem nebo s bramborovou plackou.


Kapustová polévka

Co potřebujeme: 1 menší kapusta, 1 cibulka, 1 lžíce oleje nebo másla, 2 lžíce mouky, hrst sušených hub nebo žampionů, 3 lžíce rýže, kmín, sůl

Jak na to: Kapustu očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Houby podusíme na cibulce a okořeníme kmínem, přidáme kapustu, zalijeme horkou vodou a vaříme. Uděláme si jíšku, kterou vmícháme do polévky. Rýži spaříme a dáme ke kapustě a houbám, mírně vaříme do jejího změknutí. Dochutíme a podáváme sypané petrželkou.


Květáková polévka

Co potřebujeme: 1 střední květák, 1 cibulka, 1 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 4 brambory, sůl, muškátový květ, majoránka

Jak na to: Na másle zpěníme cibulku, zaprášíme ji moukou a zalijeme horkou vodou. Vložíme rozebraný květák na růžičky a 2 brambory a vaříme asi 15 minut. Misku růžiček si necháme stranou. Pak rozmixujeme a zavaříme do polévky nakrájené brambory a misku růžiček květáku, které jsme si odložili. Když jsou brambory měkké, dochutíme majoránkou a muškátovým květem, Podáváme se žitným nebo špaldovým chlebem a sypeme zelenými natěmi.


STUDENÉ POLÉVKY


Ke třem receptům na studené letní polévky uvádím i recept na bramborové obloučky. Je vhodné je servírovat právě ke studeným polévkám, ale ohodí se též k vínu a ke chvilkám posezení s přáteli.


Bramborové obroučky

Co potřebujeme: 200 g vařených brambor ve slupce, 140 g mouky (ne pšeničné), 30 g tvrdého sýra, 100 g tuku, 1 bílek, 1 žloutek, sůl

Jak na to: Oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme rozehřátý tuk, žloutek, mouku a sůl a vypracujeme těsto. Vyválíme ho a nakrájíme na asi 3 cm široké a 10 cm dlouhé proužky, které šikmo přehneme a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme našlehaným bílkem a posypeme tvrdým sýrem. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut dozlatova.


Studená polévka z cukety

Co potřebujeme: 2 cukety, 150 ml vody, hrst bazalky, 40 ml oleje, 1 bílou cibuli, 1 zelenou papriku, 1 krajíček tmavého chleba a vinný nebo jablečný ocet, 1 rajče, 2 natvrdo vařená vejce

Jak na to: Cukety očistíme, podélně rozřízneme, odstraníme z nich semínka a nakrájíme je na větší kusy, prosolíme a v cedníku je necháme pustit vodu asi tak 20 až 30 minut. Krajíc chleba namočíme do octa. Z cuket vymačkáme vodu a rozmixujeme je s hrstí bazalky, pak postupně přidáváme vodu, papriku nakrájenou na kousky, nakrájenou cibuli, olej a vymačkaný chléb. Během mixování případně ještě přilejte vodu, abyste dostali hladký hustý krém. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Vejce oloupeme, rozpůlíme a polévku ozdobíme půlkou vajíčka a měsíčkem rajčete. Podáváme s bramborovými obroučky.


Studená polévka s červenou řepou

Co potřebujeme: 1 l kefíru, 1 velká vařená červená řepa, 1 menší salátová okurka, 2 natvrdo uvařená vejce, jarní cibulka, čerstvý kopr, sůl

Jak na to: Okurku oloupeme, rozdělíme na čtvrtky a 2 minutky podusíme ve vlastní šťávě, vyndáme, zchladíme a nakrájíme na kostičky do nádoby, kde je kefír. Červenou řepu oloupeme, nastrouháme a vložíme též do kefíru. Cibuli nakrájíme najemno a lehce opražíme na malém množství oleje, vychladlou vmícháme do kefíru. Osolíme, případně dochutíme pepřem a necháme uležet v chladu. Při podávání zdobíme půlkou uvařeného vejce a nasekaným koprem. Podáváme s bramborovými obroučky.


Rajčatová polévka za studena s bazalkou a mátou

Co potřebujeme: 400 g zralých rajčat, 1/2 zelené papriky, 1/2 malé salátové okurky, 1/2 žluté papriky, 1 bílou cibuli, 1 stroužek česneku, bazalku, mátu, sůl a bílý pepř

Jak na to: Omytá rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme, nakrájíme je do hrnce a rozmixujeme. Cibulku nakrájíme najemno a osmahneme na oleji, přidáme na kostičky nakrájené papriky a okurky a společně s cibulkou orestujeme asi 3 minuty. Necháme zchladnout a vmícháme do rozmixovaných rajčat, přidáme nasekanou bazalku a mátu a podáváme jako letní osvěžující polévku s bramborovými obroučky.

Comments


bottom of page