top of page

Léto a grilování


Konečně je letní počasí, a protože my Češi tak rádi grilujeme, tak několik tipů, jak rychle a snadno oslníte své přátele. Omáčky k masu, tedy moderně dipy, můžete vytvořit velmi jednoduše podle tipu a druhů masa nebo zeleniny.


Základem je vždy pesto z bylinek a zakysaná smetana. Já mám odměřeno, že hrst bylinek je tak akorát na dvě zakysané smetany. Pesto na grilování je nejlepší z koriandru, tymiánu, máty nebo rozmarýnu, k rybám je zajímavé ze šalvěje. Pesto si připravíte velmi jednoduše, rozmixujete hrst omytých nasekaných bylinek se stonky, mimo rozmarýnu, ten otrhejte, šťáva z 1 citrónu nebo limetky a cca 2 až 4 lžíce oleje a 1 až 2 stroužky česneku, které utřete se solí. To vše rozmixujete a vmícháte do zakysané smetany a ochutnáte, můžete pak přidat sůl nebo česnek, pokud ještě nebude ono, záleží na bylinkách.


No, a abyste měli s čím podávat, tak určitě využijte cukety, ty se nám většinou urodí hodně, ale co s nimi, tak to už nám občas dochází fantazie. Smažená cuketa v parmazánovém těstíčku a k tomu mátový nebo koriandrový dip. Bude to skvělá welcome chuťovka.


Potřebujete malou cuketu, kterou nakrájíte na cca 0,5 cm tlustá kolečka, osolíte je a necháte vypotit, ideál tak hoďku dvě. Já dokonce nechávám na utěrce vypotit přes noc, jsou pak mnohem křupavější.


Na těstíčko potřebujete vejce, kukuřičnou mouku a parmazán a bílé víno. Rozšleháte vejce, přidáte parmazán – na 1 vejce 2 polévkové lžíce parmazánu přidáte trochu mouku a naředíte vínem.


Připravte si podle množství cuket, je potřeba, aby těstíčko bylo akorát, tedy ani moc husté a ani moc řídké. Připravíte si pánev s rozehřátým olejem a osmažíte. Odkládejte na ubrousky, aby se vsákl olej. Pak servírujte na talířku uprostřed s malou miskou mátového nebo koriandrového dipu.


Mimo to jsem své přátele oslnila omáčkou ze zelených oliv, která se podává ke grilovanému masu. Ta se připravuje pomocí vaření, takže vám zabere více času. Skvělé je, pokud máte k dispozici vývar z masa nebo zeleniny, cca 500 ml, pokud ne, tak použijte vývar z kostky, ale 500 ml vody nechte alespoň 10 minut vařit kostkou, ať se spojí s vodou.


Dále pak budete potřebovat: 1 velkou cibuli, 2 polévkové lžíce másla, 1 kávová lžička papriky, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 kávová lžička pepře, 10 cm syrového zázvoru, 2 utřené stroužky česneku se solí, 10 naložených oliv, které nakrájejte najemno.


Jak na to:

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.

Zázvor oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.

Česnek oloupejte a utřete nebo protlačte.

Rozehřejte máslo, přidejte cibulku a orestujte ji, aby byla lehounce zlatavá, přidejte zázvor, česnek a nechte rozvonět. Pak přidejte papriku a pepř a promíchejte, zaprašte moukou a opět lehce orestujte a zalijte vývarem a přidejte olivy, promíchejte, stáhněte na minimum a za občasného míchání vařte ½ hodiny.

Přidejte 2 polévkové lžíce nálevu z oliv, promíchejte.

Pak omáčku rozmixujte a dochuťte případně solí nebo okyselte.

Pak podávejte a na zpestření můžete pokrájet na slaboučké kroužky olivy a posypte jimi omáčku. Je skvělá jak k masu, tak k zelenině.


Místo salátu můžete přichystat carpacio z červené řepy. A protože určitě budete spěchat, kupte předvařenou řepu. Vyndejte ji z pytlíku a dobře otřete. Pak se snažte ji nakrájet na velmi tenoučké plátky a nechte je ještě nechat pustit šťávu na pečícím papíru. Okraje a nepovedené kousky dejte stranou, pak si řekneme, co s nimi.


Co dál budete potřebovat?

1 balíček řepy vystačí cca pro 4 osoby, 1 citrón, 10 cm křenu, olej, 1 polévková lžíce strouhaného parmazánu, sůl, pepř.


Zatím, co plátky odpočívají, nakrájejte na proužky hrst rukoly.

Pak oloupejte křen a nastrouhejte ho najemno.


Červenou řepu pěkně naskládejte na dva talíře. Pokapejte citrónovou šťávou, lehce osolte a opepřete a zakapejte olejem. Jeden talíř posypte rukolou a parmazánem, druhý posypte křenem a můžete podávat s křupavou celozrnnou bagetkou.


A co se zbytky červené řepy?

Budete potřebovat: 4 brambory uvařené ve slupce, 1 naloženou větší okurku, ½ jablka, 1 jarní cibulka, 1 hrst kysaného zelí, olej, sůl.

Zbytky červené řepy nakrájejte na co nejmenší kostičky, přidejte 4 vařené brambory ve slupce, které jste nakrájeli na kostičky, ½ jablka nakrájeného na kostičky, 1 naloženou okurku též nakrájenou najemno a hrst kysaného zelí, kterého vymačkejte šťávu a nakrájejte najemno, nakonec přidejte jednu jarní cibulku, kterou pokrájíte na slaboučká kolečka. Promíchejte, zakapejte olejem, osolte, případně okyselte a máte zajímavý salát k masu nebo zelenině.

bottom of page