top of page

Listopad je měsícem Vepře

Zatímco strohý Pes byl k nám v říjnu skoupý, živočišný Vepřík si rád dopřeje nejenom dobré jídlo a bydlení. Se Psem mají společné pouze to, že mají nutkavou potřebu stále někoho zachraňovat.


V listopadu nás čeká mnoho teplotních výkyvů, jako by nebylo toho již v tomto podzimu až dost.


V tomto období stoupají hladiny některých hormonů a klesá nám tlak a tělesná teplota. Organismus v této době velmi dobře likviduje nežádoucí látky a kalorie, takže je to poslední chvíle, kdy před Vánoci můžeme trochu zhubnout. I psychika se začíná zklidňovat, ale pozor u lidí psychicky citlivých- nepořádejte útok na ledničku.


Listopadové menu

Podzimu sluší potraviny s bílou barvou, takže je nezapomeneme zařazovat do jídelníčku.


Pokud pociťujete vysušení kůže či suchý kašel, pak preferujte pohanku, vaječný bílek, chřest, bambusové výhonky, sušené meruňky, jablka, květák, červenou řepu, hlávkové zelí, hroznové víno, hrušky, avokádo, kachnu, husu, mandle, piniové oříšky, slunečnice, kešu, len, máslo, parmazán.


Hlen nejlépe odstraníte pomocí křenu, bílé ředkve či česneku nebo lotosu.

Na pocity chladu pak využijte pórek, jarní cibulku nebo bílou cibuli či petržel kořen.


A nezapomeňte při nachlazení na lipový čaj s medem, který vás zahřeje. Při kašli použijte měsíček nebo diviznu, na odstranění hlenů pomáhá fenykl, anýz. Bazalka pomáhá odkašlávání a mateřídouška nás pomáhá dezinfikovat.


Podzimní zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky

Co potřebujeme: 1 mrkev, 1 pórek, 1 cibuli, 1 malý celer, 2 petržele, 4 listy zelí, sůl, bobkový list, sušenou majoránku a libeček, nové koření, celý pepř, 1 polévkovou lžíci mouky, 1 hrst čočky.

Jak na to: hnědou čočku den předem namočíme s majoránkou a bobkovým listem, druhý den je propláchneme a uvaříme. Zeleninu očistíme a pokrájíme, cibulku zpěníme na másle, zasypeme moukou, přidáme zeleninu a koření a vaříme do změknutí. Vyndáme bobkový list, pepř a nové koření, přidáme uvařenou čočku a uvařené drožďové knedlíčky a ochutíme majoránkou a libečkem.


Drožďové knedlíčky

Co potřebujeme: 80 g droždí, 1 lžíci oleje, 1 vejce, sůl, bílý pepř, žitnou nebo špaldovou mouku

Jak na to: rozehřejeme olej, přidáme rozdrobené droždí a mícháme, dokud nezrůžoví a nezačne se drobit. Potom ho necháme vychladnout, osolíme, opepříme, přidáme vejce, rozmačkaný česnek a moukou zahustíme do takové hustoty, abychom mohli tvarovat malé knedlíčky. Vaříme je asi 6 minut ve vroucí osolené vodě.


Vařený květák sypaný opraženými sekanými mandlemi

Co potřebujeme: 1 malý květák, tuřín, hrst nasekaných mandlí, sůl, máslo, listy hlávkového salátu.

Jak na to: nasekané mandle opražíme na suché pánvi a dáme do misky, květák rozebereme na růžičky a uvaříme ve slané vodě do změknutí cca 2 až 3 minuty. Jídlo podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší se zelným salátem s křenem.


Salát z kysaného zelí

Co potřebujeme: kysané zelí, 1 cibuli, mletý kmín, 2 lžíce křenu, 1 lžíci petrželky, olej

Jak na to: zelí vymačkáme, nasekáme najemno, přidáme mletý kmín, olej, křen a petržel, zakapeme olejem a dobře promícháme.


Bramborový salát s červenou řepou a kysaným zelím

Co potřebujeme: červenou řepu, brambory, kysané zelí, nakládané kyselé okurky, 1 malou cibulku, olivový olej, sůl, pepř, tymián.

Jak na to: brambory a řepu uvaříme do měkka ve slupce. Poté, co vychladnou, je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brambory pokapeme olivovým olejem a promneme je, aby nezčervenaly při promíchání s červenou řepou. Na trošce oleje zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli a necháme vychladnout. Nakrájíme odkapané kysané zelí a kyselé okurky a vše smícháme. Bramborový salát dle chuti okořeníme mletým bílým pepřem, tymiánem a solí.


Husí prsa na šalvěji

Co potřebujeme: 1 kg husích prsou s kůží i kostí, 2 kyselá jablka, 2 velké bílé cibule, hrst čerstvé šalvěje, kterou nasekáme nadrobno, 4 stroužky česneku, sůl, kmín celý.

Jak na to: necháme rozehřát troubu asi na 200 °C, husí prsa vysušíme. Rozmačkáme česnek a promícháme ho se solí a šalvějí. Tuto směs se snažíme rovnoměrně vetřít pod kůži husích prsou, kůži propícháme malým nožíkem. Na rozpálené pánvi opečeme prsa z obou stran vždy asi 2 minuty a pak vložíme do pekáče, osolíme a posypeme kmínem, zakryjeme a vložíme do trouby, teplotu stáhneme na 150 °C. Asi po dvou hodinách pečení přidáme oloupanou cibuli, kterou jsme rozdělili na osminky a jablka, která jsme oloupali, zbavili jadřinců a rozkrájeli na osminky. Po třech hodinách by mělo být prso hotové, mělo by odpadat od kosti a ke konci pečení necháme odkryté asi na 10 až 15 minut, aby byla kůrčička křupavá. Šťávu propasírujeme nebo rozmixujeme a podáváme s brambory, tuřínem, rýží nebo bramborovou kaší. Po jídle můžete podávat třešňový nebo švestkový kompot.


Comentarios


bottom of page