top of page

Listopadu vládne rozmařilý Vepřík


V listopadu stoupají hladiny hormonů a organismus likviduje nejenom nežádoucí látky, ale i kalorie. Psychika se zklidňuje, a pokud ještě někdo zažívá stres, tak útokem na ledničku.


Zatímco říjnu vládl strohý Pejsek, listopad je pod vládou srdečného Vepříka, který má rád nejenom dobré bydlo, ale i papáníčko. Podobně jako životem psa, tak i životem Vepře je důležité ochraňovat své blízké.


V listopadu stoupají hladiny hormonů a organismus likviduje nejenom nežádoucí látky, ale i kalorie. Psychika se zklidňuje, a pokud ještě někdo zažívá stres, tak útokem na ledničku.


Zeleninový vývar s růžičkovou kapustou

Co potřebujeme: zbytky zeleniny, 1 cibuli, 20 cm pórku, 2 stroužky česneku, sůl, majoránku, přepuštěné máslo nebo olej, hrst vařených krupek, 1 vejce vařené natvrdo na 1 porci.


Jak na to: na všechny zbytky zeleniny, které máme, přidáme cibuli ve slupce a česnek a vše opražíme na trošce oleje nebo přepuštěného másla, zalijeme vodou a vaříme asi 30 minut. Můžeme přidat lžíci bílého vína nebo jablečného octa. Vývar scedíme.

Rozehřejeme trochu másla, přidáme mletý kmín, nakrájený pórek a osmahneme s růžičkovou kapustou, stáhneme, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka. Vložíme do vývaru a přidáme krupky. Polévku dochutíme a podáváme tak, že oloupané vařené vejce natvrdo nakrájíme na osminky a zalijeme horkou polévkou.


Plněné papriky zelím s jablkem a rýže

Co potřebujeme: 600 g hlávkového zelí, 3 kyselá jablka, 1 rajče, 1 lžíce jáhlové mouky, 1 polévkovou lžíci mletého kmínu, 1 polévkovou lžíci oleje, sůl, mletý pepř.


Jak na to: vrchní listy zelí odstraníme, rozpůlíme, odstraníme košťál. Opláchneme a nakrájíme na tenké proužky. Spaříme horkou vodou a dobře vymačkáme. Jablka oloupeme, očistíme, rozčtvrtíme a přidáme do zelí, necháme přejít varem, přidáme 1 polévkovou lžíci oleje a dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Rajče spaříme, oloupeme a nakrájíme a přidáme do zelí a dusíme dále asi dalších 20 minut. Zaprášíme moukou a asi 5 minut povaříme a směsí plníme očištěné papriky, přikryjeme vrchní částí papriky, které naskládáme do pečící misky a pozvolna pečeme 45 minut při 100 C, pak asi 15 minut dopečeme odkryté. Podáváme s rýží Parboild.


Salát s rybou

Co potřebujeme: 30 g nakládaných ryb (sleď, ančovička apod.), 1 mrkev, 1 malý celer, 1 velkou řepu, 3 žampiony, 2 brambory uvařené ve slupce, 3 lžíce sterilovaného hrášku, 1 naloženou okurku, (80 g zelených nebo černých oliv, 1 lžička kaparů – nemusí být), olivový olej, 1 polévkovou lžíci vinného octa, pepř, sůl.


Jak na to: mrkev, řepu a celer oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a 4 minuty opražíme, zalijeme 120ml vody

a dusíme na mírném ohni, dokud se voda nevyvaří. Brambory oloupeme a nakrájím na kostičky, okurku nakrájíme najemno a olivy nakrájíme na jemná kolečka. Žampiony očistíme, nakrájíme najemno a narychlo opražíme na pánvi asi 4 minuty a necháme vychladnout. Rybu nakrájíme na jemné kousky. Všechny ingredience mimo oliv promícháme, přidáme kapary a pak dochutíme. Podáváme a sypeme olivami.

bottom of page