top of page

Mezidobí Země aneb co udělat pro naše kosti


Duben je druhým yangovým Mezidobím Země. Čekají nás opravdu rozdivočelé energie. Připravujeme se na nejaktivnější období roku. Je to období, kdy bychom měli vyživit naše kosti, aby byly na léto pevné a silné.


Odlehčete svůj jídelníček a obohaťte ho o potraviny, které budou charakteristické pro období léta. Což jsou hlavně rýže basmati, červená rýže, pšenice špalda, chřest, ředkvičky, řepa, čočka, fazolky adzuki, cizrna, hrušky, meloun, jahody.


Barevný čočkový salát s lístky rukoly a ředkvičkami

Co budete potřebovat: 200 g vařené zelené čočky, 200 g vařené hnědé čočky, 1 malá červená cibule, 10 ředkviček, hrst rukoly, lžíci olivového oleje, utřený stroužek česneku, 1 lžičku sušeného tymiánu nebo lžíci čerstvých tymiánových lístků, 1 lžičku balsamikového octa, 1 lžíci semínek hrubozrnné hořčice.

Jak na to:

Oloupejte cibuli, rozpulte ji a nakrájejte podélně na slaboučké měsíčky a vložte do mísy.

Omyjte ředkvičky, osušte je, rozpulte a nakrájejte na měsíčky. Rukolu opláchněte a nakrájejte asi na 3 cm široké proužky. Přidejte vařenou hnědou a zelenou čočku a promíchejte.

Smíchejte balsamikový ocet, lžičku olivového oleje, hrubozrnnou hořčici, tymián a lžíci vlažné vody a zálivku přelijte do mísy a dobře promíchejte, ochutnejte a můžete podávat.


Vývar vyživující kosti a šlachy

Co budete potřebovat:

5 morkových kostí, 2 l vody, 1 mrkev ½ malého celeru, zelená nať z dvou jarních cibulek, 1 polévková lžíce černého sezamu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 5 plátků čerstvého zázvoru, 1 rosolovka, sůl, 5 kuliček celého pepře, 3 bobkové listy. Polévková lžíce cordyvepsu, polévková lžíce Reishi.

Do polévky:

100 g uvařené červené pohanky, 1 velká mrkev, ¼ celeru, 1 petržel, 2 jarní cibulky, 2 větší růžičky brokolice, 1 polévková lžíce najemno nakrájeného libečku.

Jak na to: vše vložte do hrnce, zalijte 2,5 l vody, přiveďte k varu, stáhněte a nechte na nejnižší teplotě bublat 12 až 15 hodin. Pak vývar slijte.

Z rosolovky vymačkejte vývar, vykrojte oranžový kořínek, vložte do vývaru a rozmixujte ponorným mixérem.

Zeleninu oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě. Mrkev celer a petržel vařte ½ minuty a pak přidejte ostatní zeleninu. Asi po 1,5 minutě slijte a s pohankou přidejte do polévky. Přidejte libeček, dochuťte a můžete podávat.

コメント


bottom of page