top of page

Podzimní mezidobí Země


Podzimní mezidobí Země začíná 8. října a my bychom nejpozději kolem 20. října měli přehodnotit náš jídelníček a pomalu přecházet na potraviny, které budou udávat tón nadcházejícímu podzimu.


Mimo změny jídelníčku nezapomínáme na detoxikaci a ozdravná cvičení, ať již je to protahování, jóga nebo například qigong. Chraňte své kotníky, abyste neprochladli a podpořte svoji imunitu.


A jaké potraviny nám půjdou v tomto období k duhu?

Pohanka, kukuřice, jáhly, oves, rýže, cizrna, kapusta, zelená cibulka, dýně, brambory, batáty, pór, česnek, lilek, květák, celer, bílá ředkev, křen, pastinák, kysané zelí, hrušky, jablka.


Polévka ze zázvoru, jarní cibulky s červenou fazolkou (JING CONG FEN SI TANG)

Co potřebujeme: 1 polévkovou lžíci jemně nakrájeného zázvoru, 2 polévkové lžíce jemně nakrájené jarní cibulky, 4 kusy Jidášova ucha, sůl, 2 lžíce červených fazolek nebo malou konzervu červených fazolek.

Jak na to: fazolky namočíme den předem a pak dle návodu na obalu vaříme do měkka. Slijeme je a dáme si je stranou. Můžeme použít i nakládané červené fazolky ve slaném nálevu. Zázvor si omyjeme a oloupeme, zázvor nakrájíme na tenké nitky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na drobné proužky. Jidášovo ucho zalijeme teplou vodou, necháme si 15 minut, vodu vymačkáme a nakrájíme najemno. Vše vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Stáhneme na minimum a vaříme 30 minut. Dochutíme solí, přidáme fazolky a podáváme.


Polévka velmi vyživuje při únavě, zimomřivosti, problémech s trávením po průjmech či nachlazení a při nechutenství.


Uherská polévka se zelníky

Co budeme potřebovat: kosti od hovězího nebo vepřového masa a odřezky (cca kolem 200 g), 40 g sádla (máslo nebo olej), 1 velká cibule, 2 kávové lžičky mleté sladké papriky, 4 rajčata, 3 lžíce vařené rýže, sůl, muškátový květ, pepř, nať petržele.

Jak na to: na sádle osmažíme cibuli nasekanou nadrobno, přidáme kosti s masem a osmažíme.

Potom zaprášíme mletou červenou paprikou a moukou, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Uvaříme si rýži dle návodu. Slijeme, maso obereme do polévky.

Rajčata zalijeme horkou vodou, asi po 5 minutách slijeme a oloupeme je a pokrájíme je a vložíme do vroucí polévky, přidáme vařenou rýži, okořeníme, osolíme a dovaříme.

Hotovou polévku ochutíme, aby byla řízná.

Zdobíme jemně nasekanou petrželovou natí a podáváme se zelníky.


Zelníky

Co budeme potřebovat: ½ malé hlávky zelí, 500g hladké mouky, 2 žloutky, 2 lžíce sádla, sůl, pepř, cukr, 30 g droždí, 2 lžíce mléka.

Jak na to: zelí obereme, jemně nakrájíme a podusíme na sádle, až se úplně vysmahne a je měkké.

Osladíme, trochu osolíme a opepříme a dál dusíme, aby se vypařila vlhkost z cukru. Zelí musí zůstat bílé a bez vody.


Droždí rozdrobíme do teplého mléka (ne horkého!!!), přidáme špetku cukru a promícháme a necháme 10 až 20 minut na teplém místě odpočívat, dokud se neudělají bublinky.

Mouku nasypeme na vál, a uděláme důlek, do kterého přidáme žloutky a sůl a droždí a vypracujeme v hladké těsto a necháme kynout.

Z těsta vyválíme dlouhý pruh a rozkrájíme ho na stejné části.

Část rozmáčkneme, vložíme na ni zelí, přehneme a zamačkáme a vytvoříme kouli, kterou válečkem na nudle rozválíme na placku, která by měla být tlustá asi 3 cm.

Necháme opět odpočinout a potom smažíme z obou stran na sádle a odkládáme na ubrousek, aby nasákl tuk.

コメント


bottom of page