top of page

Prosinci bude vládnout mrštná Krysa

Prosinci bude vládnout mrštná Krysa a tlusté střevo bude v ohrožení. V tomto měsíci je aktivní dráha žlučníku, která má obrovský vliv na psychiku. Naopak odpočívají ledviny a nadledviny. Proto dbejte na svůj spánek a ve 23:00 se již oddávejte sladkým snům v peřinách. Také si dávejte pozor, co jíte, protože v této době bývá zaznamenáváno nejvíce potíží se žlučníkem. Zásoby na zimu jsme si již vytvořili, takže končí aktivita yinové energie a vlády se ujímá dynamický yang.


Co podporuje činnost tlustého střeva: koriandr list i semínko, fenykl, aloe vera, rozdrcené semínko lnu, sezamu.


Vývar ze slunečnicových semínek

Co potřebujeme: 2 polévkové lžíce slunečnicových semínek

Jak na to: semínka dáme do skleněné konvice nebo smaltového kastrůlku, zalijeme 250 ml vody a necháme přejít varem, stáhneme, louhujeme 10 minut a scedíme. Odvar popíjíme teplý, abychom zabránili zácpě.


Podpůrné čaje a odvary

Čaj se sezamovým olejem a medem

Co potřebujeme: 60 g medu, 30 ml sezamového oleje.

Jak na to: sezamový olej smícháme s medem a zalijeme 200 ml horké vody a promícháme. Pijeme 2x denně. Zvlhčí střeva a podpoří stolici.


Úkrop

Je to vodová polévka, kterou my dnes jíme pro zahřátí nebo jako tzv. „vyprošťováka“ po náročné oslavě. Byla to krajová polévka s různými názvy a většinou s česnekem – tedy česnečka, ale s česnekem se nedělala vždy, někde ji dělali s opraženou cibulkou. V některých krajích se do ní přidávaly brambory, jinde opečený chléb. V Podkrkonoší to byla pouze horká voda s omastkem a nakrájeným opečeným chlebem.

Každopádně pro nás je důležitá ta nejtradičnější příprava, a to je s česnekem.

Co potřebujeme: 1 kávovou lžičku másla nebo sádla na osobu, 1 až 2 stroužky česneku na osobu, sůl, 1 bramboru na osobu, 1 ks bílé cibulky s natí, na špičku nože mletého kmínu, 1 plátek chleba na osobu a 250 ml vody nebo zeleninového vývaru na osobu.

Jak na to: brambory oškrábeme a dáme vařit s trochou soli a mletým kmínem do měkka. Česnek utřeme se solí, cibulku nakrájíme najemno. Chleba nakrájíme na kostičky a na pánvi s troškou másla osmahneme a dáme do mističky na stůl. Do talíře vložíme česnek, hrst nakrájené cibulky s natí, máslo a zalijeme vývarem s brambory. Dle chuti si dosolíme a opepříme. Podáváme s opečeným chlebem.


Lívance z růžičkové kapusty

Co potřebujeme: 300 g růžičkové kapusty, 1 vejce, 1 lžíce másla, 2 lžíce polenty, sůl, prášek do pečiva.

Jak na to: růžičkovou kapustu jemně opražíme, zalijeme trochou vody a necháme dusit do měkka. Slijeme šťávu a posekáme růžičky najemno. Máslo utřeme se žloutkem a vmícháme s kapustou. Promícháme s polentou, přidáme špetku kypřícího prášku a osolíme. Z bílku vyšleháme tuhý sníh, vmícháme a pečeme na pánvi nebo v lívanečníku, který vymažeme před pečením olejem. Podáváme s bramborovou kaší a salátem z červené řepy.


Salát z červené řepy

Co potřebujeme: 1 porce - 2 malé červené řepy, olivový olej, kopr, špetka soli

Jak na to: červenou řepu uvaříme a nakrájíme na kostičky, zakapeme olivovým olejem,

nasypeme najemno nakrájený kopr, osolíme a promícháme.


Vepřové maso na sardelích s rýží a salát z červeného zelí

Co potřebujeme: vepřovou kýtu (200 g masa na 1 osobu), 1 lžíci sardelové pasty, 1 lžíci měkkého másla, 200 ml bílého vína, 100 ml smetany.

Jak na to: troubu rozehřejeme na 150 °C, maso vcelku vysušíme hadříkem, sardelovou pastu našleháme s máslem a pomažeme celou kýtu ze všech stran. Rozpálíme pánev a kýtu opečeme ze všech stran, aby se zatáhla, vložíme ji do pekáče, přikryjeme a dáme do trouby a pečeme asi 1 hodinu. Průběžně podléváme buď vlastní šťávou, případně troškou vína Asi po půl hodině podlijeme zbytkem vína. Jak mile je maso hotové, slijeme šťávu do kastrůlku, přidáme smetanu, kterou jsme rozkvedlali se lžící hladké mouky a povaříme na nejmenší teplotě 10 minut. Maso naporcujeme, přelijeme omáčkou a podáváme s rýží a salátem z červeného zelí.


Salát z červeného zelí sypaný slaninou

Co potřebujeme: 1 malou hlávku červeného zelí, 2 lžíce vinného nebo jablečného octa, ¾ l vody, 1 lžičku soli, 1 lžičku kmínu, 50 g slaniny (nať petržele, olivový olej).

Jak na to: nakrouhané zelí dáme vařit asi na 1 hodinu do slané vody s octem a kmínem. Pak odstavíme a necháme ve vodě vychladnout, teprve vychladlé scedíme. Můžete pokapat olivovým olejem. Přímo v misce pak každou porci sypeme opraženou slaninou případně nasekanou petrželkou. Podáváme jako přílohu k zeleninovým jídlům nebo k masu či rybám. Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme na rozehřátou pánev a opražíme ve vlastní šťávě, případně přidáme trošku teplé vody, určitě nedávejte žádný tuk.

bottom of page