top of page

Rozsvícený stromek spojuje energii dřeva a ohně

Rozsvícený stromek spojuje energii dřeva a ohně, oheň posiluje dřevo a podporuje naše zdraví, oheň je vitalita v nás, chuť dosáhnout svých cílů. Citlivě vyberte svůj vánoční stromek, pokud máte málo místa, využijte nějaké hezké nádoby, nasypte do ní hlínu a nastrkejte větve nejlépe borovičky, ta hezky vypadá a ozdobte je. Větve vám vydrží dlouho, protože je můžete zalévat. Zachováte tak vůni Vánoc a nebudete se cítit stísněně v pokoji, kde by stromeček možná spíš překážel. Nechcete přeci vstoupit do nového roku s pocitem, že padnete pod tíhou událostí. Využijte našich starých zvyků a symbolů ke zdárnému zakončení roku a vykročení do roku nového. Síla tradic nás spojuje s našimi kořeny, s naší rodinou a předky. Nebojte se po večeři rozkrojit jablíčko či si pouštět lodičky ze skořápky vlašského ořechu se svíčkou. Zazpívejte si koledy u vánočního stromečku. Dejte letošním Vánocům nádech tajemných zázraků.

Ryba dušená v páře s holandskou omáčkou

Co budeme potřebovat: 1 kapra asi 2,5 kg, sůl, 1 citrón, 6 kuliček pepře, 1 petržel kořen, plátek celeru kořen, 4 žloutky, 1 polévkovou lžíci hladké mouky, 3 polévkové lžíce másla.

Jak na to: ryba se očistí a nechá se hodinu ležet ve slané vodě, aby byla ponořena. Do vody vymačkáme šťávu z ½ citrónu. Po hodině rybu vyndáme a osušíme a rozehřejeme parní hrnec. Vložíme rybu, celý pepř, máslo, cibuli oloupanou a nakrájenou na kolečka, celer, petržel a necháme asi 1,5 hodiny vařit na páře.

Pokud nemáte napařovací hrnec, můžete rybu podusit. Vaříme vcelku nebo porcované v přiklopené nádobě a podléváme ji opatrně vývarem z koření cca asi 15 minut. Vývar si připravíte z koření a zeleniny a svaříte ve 300 ml vody, nakonec přidáte lžíci másla. Zeleninu s kořením vaříte 20 minut.

Když je ryba podušená, přecedíme šťávu z podušené ryby, případně zbytek vývaru. Rybu schováme do vyhřáté nádoby.

Žloutky pomalu našleháme tak, že do nich přidáme ½ šťávy z citrónu a 2 lžíce másla a mouku. Pak pomalu vmícháme do omáčky za stálého vaření a povaříme asi 10 minut, dochutíme pepřem. Vařenou rybu naporcujeme a přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovým salátem z pečených brambor.

Bramborový salát z pečených brambor

Co budeme potřebovat: 500 g kvalitních brambor, 1 velkou červenou cibuli, 1 velkou bílou cibule, 2 velké mrkve, 2 větší stroužky česneku, 2 hrsti čerstvé petržele, sůl, mletý pepř, olivový olej

Jak na to: brambory vaříme asi 10 minut, pozor, ať nejsou rozvařené, slijeme je a necháme vychladnout, mrkev uvaříme se slupkou a též necháme vychladnout. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Brambory oloupeme a podélně nakrájíme na čtvrtky. Mrkev oloupeme, podélně rozpůlíme a vše vyskládáme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Cibuli oloupeme a podélně nakrájíme a dáme na plech a přidáme neoloupaný česnek, pokapeme olejem, osolíme a dáme péct asi na 20 minut, aby brambory měly kůrčičku. Vyndáme a vložíme do mísy. Česnek oloupeme a rozmačkáme s dvěma lžícemi oleje, mrkev nakrájíme na délku asi 1 cm a vše promícháme a opepříme, vmícháme jemně nasekanou petržel a zakapeme olejem s česnekem a podáváme.

bottom of page