top of page

Srpen bude pod vládou Opice, ta slyší nevyslovitelné a vidí neukázané


V tomto období má nejvíce energie dráha močového měchýře, takže pozor na ofouknutí, protože pak by Vám mohl ztuhnout kříž. Naopak letní dovolenou bude mít slezina a slinivka, takže pozor na studené nápoje a potraviny, aby se Vám nepomstily řídkou stolicí či nachlazením.


V měsíci Opice nás čeká společenský, hravý a veselý měsíc. Opice je chytrá a schopna vyjednávat, tak toho využijte. Jednání budou praktická a rychle poplynou ke zdárnému konci. Ale pozor, musíte být připraveni, jinak na to doplatíte.


V tomto období má nejvíce energie dráha močového měchýře, takže pozor na ofouknutí, protože pak by Vám mohl ztuhnout kříž. Naopak letní dovolenou bude mít slezina a slinivka, takže pozor na studené nápoje a potraviny, aby se Vám nepomstily řídkou stolicí či nachlazením.


Slepice nadivoko

Slepice oproti kuřeti není tak horká, takže je výbornou náhražkou, ale opět je nutné ji mít spíše z menších chovů. Slepičí vývar se využíval při léčbě nachlazení, průjmu nebo horečky. V české kuchyni se též slepice připravovala na smetaně nebo na paprice.


Co potřebujeme: vývar z vaření slepice a část slepičího masa, 1 cibuli, 2 mrkve, 1 petržel, ½ polovinu celeru, sůl, 1 lžíci másla, ¼ l smetany, jablečný ocet.


Jak na to: jemně pokrájenou cibuli zpěníme na másle a přidáme očištěnou a najemno nakrájenou zeleninu, přidáme koření a dusíme do měkka. Rozmixujeme, přidáme smetanu, slepičí maso, okyselíme a dochutíme a necháme přejít varem. Podáváme s rýží nebo pohankovými těstovinami.


Dušený losos na rozmarýnu s pečenou dýní

Co potřebujeme: 1 menší dýni, sůl, olivový olej, snítku rozmarýnu, filety lososa, citrón


Jak na to: dýni oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme do zapékací misky, posolíme a natrháme rozmarýn a pokapeme olejem a dáme péct do trouby. Pečeme 20 až 30 minut. Můžeme jíst samotné nebo s rýží či jinou obilovinou. Pokud bude dýně více, druhou část můžete využít do dýňového rizota.


Jak na to: lososa umyjeme, osušíme a pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi 10 minut odpočinout. Pánev vymažeme máslem, rozehřejeme a vložíme filety, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 3 minuty, mírně podlijeme vodou, přidáme rozmarýn a zakryté zvolna dusíme do měkka. Pak lososa odkryjeme, necháme pomalu odpařit vodu a opepříme. Podáváme s pečenou dýní.


Fenykl zapečený s rajčaty

Co potřebujeme: 4 ks rajčat, červenou cibuli, 100g kozího sýra, 2ks fenyklu, citrón, dle chuti bílý pepř, sůl, oregano, tymián, kmín.


Jak na to: fenykl omyjeme, odstraníme pár prvních listů a odkrojíme stopky, které jsou nahoře. Pak jej nakrájíme na plátky a v kořeněné vodě blanšírujeme. Pak fenykl naskládáme do pekáče, posypeme kmínem, tymiánem, lisovaným česnekem, oreganem, opepříme a případně osolíme. Pak přidáme i povařenou cibuli. Nakonec vše zakapeme olivovým olejem a dáme zapéct. Ke konci pečení přidáme nakrájená rajčata, zasypeme kozím sýrem a upečeme do zlatova. Podáváme s bramborem.


Comments


bottom of page