top of page

Lahůdky na vánoční stůl


Nejkrásnější svátky v roce jsou i svátkem jídla a my bychom mohli opět překvapit něčím novým na vánočním stole.


Přeji vám krásné a klidné vánoční svátky. A protože nejkrásnější svátky v roce jsou i svátkem jídla, zkuste překvapit své spolustolovníky či návštěvy něčím novým na vánočním stole.


Marinovaný losos

Co budeme potřebovat: 1 kg lososa bez kůže, 3 lžíce cukru, 3 lžíce soli

Jak na to: kávovou lžičku drceného koriandru kuličky a pepř, pár kuliček jalovce, smícháme s nasekaným koprem, potřeme strany a zabalíme do folie, necháme 36 hodin a obracet. Podáváme s omáčkou.

Omáčka na lososa Sico hořčice, 2 lžíce medu, nasekaný kopr, olivový olej, 1 žloutek a vše rozmícháme a podáváme s lososem.


Pikantní kapr

Co budete potřebovat: 750 g kapřích filetů, 1 lžičku soli, 20 cm syrového zázvoru, olivový olej.

Jak na to: zázvor rozmixujeme s olejem. Rybu osušíme papírovou utěrkou, osolíme a pečlivě potřeme, pastou. Vložíme do zapékací misky nebo pekáče a pečeme 20 minut při teplotě 180 C.


Bramborový salát s houbami

Co budeme potřebovat: 1 kg brambor, sůl, 2 mrkve, 1 petržel, 1 malý celer, 1 lžička octa, 1 velkou červenou cibuli, 2 jablka, 8 nakládaných okurek, 200 g tvrdého sýra, 1 malou konzervu sterilovaného hrášku, 1 sklenici hub ve sladkokyselém nálevu, 1 lžíci plnotučné hořčice, pepř, 1 malou sklenici majonézy.

Jak na to: den předem uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, horké oloupeme nebo alespoň částečně odkryjeme slupku a necháme je do druhého odpočinout.

Totéž učiníme s mrkví, celerem a petrželí, které oloupeme a uvaříme vcelku, jen celer rozkrájíme na čtvrtky, vodu osolíme a přidáme do ní lžíci octa a necháme do druhého dne. Druhý den brambory a zeleninu nakrájíme na malé kostičky a dáme do velké mísy a osolíme a společně promícháme.


Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a lehce opražíme na trošce oleje, necháme vychladnout a přidáme do salátu. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky, totéž uděláme se sýrem. Okurky nakrájíme na kostičky, vymačkáme z nich lák a přidáme do salátu.


Hrášek a houby vyklopíme do sítka a necháme odkapat a pak přidáme k salátu.Dochutíme hořčicí a promícháme. Nakonec přidáme majonézu, dobře promícháme, dochutíme a necháme odstát, nejlépe přes noc.

bottom of page