top of page

Únor je pod vládou Tygra


Ač se nám to ještě nemusí zdát, v přírodě již začíná jaro, a to je důvod pro nové začátky. Popřemýšlejte v tomto měsíci, zda i Vy v životě nemůžete udělat něco jinak než doposud. Věnujte pozornost prostoru kolem sebe, pomůže Vám vytvářet i pohodu ve Vašem nitru. Pozor, člověk v tomto období má tělesnou aktivitu na minimu, takže tělo nepřetěžujte.


Přestože je Tygr dravý a nutí nás vyrazit vpřed, měli bychom se v únoru ještě držet v klidu. Popřemýšlejte v tomto měsíci, zda i Vy v životě nemůžete udělat něco jinak než doposud. Věnujte pozornost prostoru kolem sebe, pomůže Vám vytvářet i pohodu ve vašem nitru.


Orgánem února jsou ledviny. Ochraňují naši vitalitu a řídí metabolismus vody. Jejich emocí je strach, neschopnost dotáhnout věci do konce. Jejich kondice se projevuje na vlasech, kostech a uších. Jsou propojeny s plícemi, protože jim pomáhají v nádechu. Pokud se propojení naruší, lidé mají problémy s dýcháním.


Člověk v tomto období má tělesnou aktivitu na minimu, také krevní tlak je nižší, ale vrcholí práce plic, oproti hrudníku a dutině břišní, které jsou v minimální činnosti.


V tuto dobu jsou nejvíce ohroženi astmatici a lidé s problematickou kůží. Také lidé, kteří mají úzkostné stavy a deprese, zaznamenají zhoršení psychického stavu.


Jak podpořit energii oslabených plic?

  • dýchací cvičení velmi rychle podporují činnost plic,

  • pročesávejte si prsty vlasy od čela dozadu, podpoříte tím proudění krve na pokožce hlavy, a to je dobrá prevence proti vypadávání vlasů,

  • třete si ukazováčkem a palcem lalůčky uší, dokud nebudou horké, podpoříte zde průtok krve a podpoříte činnost ledvin a zlepšíte svůj sluch,

Jakými potravinami podpoříte činnost plic?

Suchost sliznic v nose či v ústech pomůže odstranit: rosolovka, hruška, tuřín, bílá ředkev, bílý sezam, tofu.

Pocity sucha, suchý kašel, suchá kůže napomohou odstranit: bambusové výhonky, celer, petržel, bílá ředkev, vaječný bílek, jablka, červená řepa, kachna, slunečnicová semínka, mandle, piniové oříšky.

Hlen v plicích vám pomohou rozpustit: křen, lotos, pohanka, anýz, fenykl bulva, majoránka.


Recepty pro měsíc Tygra

Celerový krém se slaninou a pečeným česnekem

Co budeme potřebovat: 1 paličku česneku, 1 lžíci oleje, 150g slaniny nakrájené na plátky, 1 cibuli, 1 velkou bulvu celeru, 2 polévkové lžíce jáhel, 2 snítky tymiánu, sůl, pepř.

Jak na to: horní část palice česneku seřízneme, na řezu pokapeme olejem a zabalíme do alobalu a vložíme na 20 minut péct do trouby při 200° C.

Slaninu opečeme v hrnci na polévku, jakmile je křupavá, vyjmeme ji a necháme na papíru vsáknout tuk. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno a orestujeme na tuku po slanině. Přidáme oloupaný a na kostky nakrájený celer, opečeme a zalijeme 1,5 l vody. Přidáme jáhly, tymián a vaříme asi 30 minut do měkka.

Upečený česnek necháme vychladnout a oloupeme ho a vložíme do polévky a vše tyčovým mixérem rozmixujeme, dochutíme a podáváme zdobené slaninou.


Dušená bílá ředkev s rajskou omáčkou a rýží

Co budeme potřebovat: 500g bílé ředkve, máslo, na špičku nože šafránu, sůl

Jak na to: očištěnou ředkev nakrájíme asi na 5cm dlouhé špalíčky. Na pánvi rozehřejeme máslo a šafrán a přidáme špalíčky ředkve, kterou krátce orestujeme a podusíme do měkka. Podáváme přelité rajskou omáčkou s rýží.

Rajská omáčka

Co budeme potřebovat: 1 lžíci másla, 2 lžíce mouky, 6 rajčat, cukr, sůl, nové koření, hřebíček, bobkový list

Jak na to: rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a uděláme zlatou jíšku. Zalijeme vodou, přidáme rozkrojená rajčata a koření a vaříme asi 10 minut. Pak propasírujeme a omáčku případně dochutíme a dosladíme.


Kachní stehna se šalotkou na červeném víně

Co budeme potřebovat: 4 kachní stehna, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 500 ml červeného vína, 500 ml zeleninového vývaru, 3 snítky tymiánu, 2 bobkové listy, 1 kg šalotky, 1 lžíci cukru, 1 malou skleničku rybízové marmelády, 1 lžíci Solamylu, 2 lžíce vinného octa.

Jak na to: troubu rozehřejeme na 200° C, kachní stehna omyjeme a vysušíme, osolíme a opepříme. V pekáči rozehřejeme olej, vložíme stehna a rychle opečeme ze všech stran. Tuk slijeme a dáme stranou.

Stehna podlijeme 100 ml červeného vína a 100 ml vývaru. Přidáme tymián a bobkový list a vše pod poklicí dusíme v troubě 90 minut.

Oloupané šalotky opečeme asi 2 minuty na 2 lžících vypečeného kachního sádla. Posypeme cukrem a opečeme další minutu. Zalijeme octem a necháme svařit. Přidáme zbylé červené víno, zbytek vývaru, rybízovou marmeládu, promícháme a vaříme dalších 30 minut.

Kachní stehna vyjmeme z pekáče a necháme péct otevřené v troubě nebo na grilu, aby byly křupavé. Vydušenou šťávu přidáme k šalotce a dochutíme. Solamyl rozmícháme ve 2 lžících vody a zahustíme jím šalotku. Prohřejeme asi 10 minut a dobře promícháme. Podáváme s rýží nebo bramborem.

bottom of page