top of page

V červnu bude vládnout volný a svobodný Kůň


Kůň je v neustálém pohybu, nespoutaný, rozevlátý a nespolehlivý. Červen je energeticky vyrovnaný měsíc, měli bychom ho plně využít jak v osobním, tak i v pracovním životě.


Nekupujte si žádné věci, a pokud někde ještě máte nějaký nahromaděný koutek s věcmi, na který jste na jaře zapomněli, pěkně ho provětrejte!


Aktivní je tenké střevo a naopak odpočinkový měsíc mají játra a žaludek. Klesá nám tělesná aktivita a potřebujeme více odpočívat a spát. Ale naše mysl zažívá své vrcholné období.


Z potravin mimo sezónního ovoce a zeleniny preferujte pohanku, kukuřici, špenát a cizrnu.


Pečený marocký květák s cizrnou a hlávkovým salátem

Co budete potřebovat: 1 květák, sůl, 1 zarovnaná polévková lžíce římského kmínu, ½ kávové lžičky mleté skořice, olej, 4 větší rajčata, 1 plechovka s naloženou cizrnou, 2 kávové lžičky červeného kari, olej.

1 hlávkový salát a na zálivku1 zakysaná smetana, 2 lžíce Shoyu, šťáva z ½ citrónu, 1 polévková lžíce oleje.


Jak na to: květák rozeberte na malé růžičky, přiveďte osolenou vodu k varu a 2 minuty blanšírujte, slijte a nechte vychladnout.

Do velké mísy nalijte asi 1 dcl oleje, přidejte římský kmín a skořici a dobře promíchejte.

Rozehřejte troubu na 180 ° C.

Jakmile bude květák vychladlý, vsypte ho do mísy a rukama promíchejte s kořením a olejem a pak nasypte do pekáče a vložte do trouby a pečte, dokud nezačne hnědnout.

Zatím vyklopte cizrnu do cedníku, propláchněte a nechte okapat.

Rajčata omyjte, vykrojte jadřince a nakrájejte je na malé kousky. Smíchejte je s cizrnou a okořeňte červeným kari a osolte a dobře promíchejte. Vyndejte z trouby květák, přidejte k němu rajčata a cizrnu, společně promíchejte a nechte asi 10 minut dopéct.


Hlávkový salát rozeberte, omyjte a nechte odkapat.

Zakysanou smetanu nalijte do misky, přidejte Shoyu, citrónovou šťávu a olej a promíchejte. Salát nakrájejte na malé kousky a promíchejte ho se zálivkou a nechte chvíle odpočinout v chladu.


Vyndejte květák z trouby a servírujte se salátem. Velkým hladovcům k tomu můžete opéct brambory nebo bagetku.

bottom of page