top of page

V prosinci bude vládnout panovačná Krysa


V zimě si můžeme dovolit mimo dušení i pečení v troubě a vaření s alkoholem. Dlouhodobé vaření zeleninových a masových vývarů nám velmi významně doplní energii v období zimy hlavně, když přidáme i některé zahřívající koření (syrový zázvor, bobkový list, hřebíček apod.). Občas si můžeme dopřát i svařené víno nebo likér, a to hlavně, když prokřehneme na dlouhé zimní vycházce či po lyžování. Skořice a hřebíček nás dobře prohřejí a připomenou našemu mírně plápolajícímu Yangu, že by měl o trošičku více zabrat.


V prosinci přebírá vládu Krysa, jako první poslechla výzvu Buddhy, a proto má výsadní právo být první ve zvířecím Zvěrokruhu. A ta si umí své panování pěkně vychutnat, je útočná, šaramantní a přesto zákeřná.


V aktivitě je v tomto měsíci dráha žlučníku, která má mimo jiné velký vliv na psychiku. V této době bývají zaznamenávány i nejčastější problémy se žlučníkem, takže pozor na vánoční přejídání.


V zimě si můžeme dovolit mimo dušení i pečení v troubě a vaření s alkoholem. Dlouhodobé vaření zeleninových a masových vývarů nám velmi významně doplní energii v období zimy hlavně, když přidáme i některé zahřívající koření (syrový zázvor, bobkový list, hřebíček apod.). Občas si můžeme dopřát i svařené víno nebo likér, a to hlavně, když prokřehneme na dlouhé zimní vycházce či po lyžování apod. Skořice a hřebíček nás dobře prohřejí a připomenou našemu mírně plápolajícímu Yangu, že by měl o trošičku více zabrat.


Využijte předvánočního času na harmonii a výzdobu domova, zapojte své nejbližší, hlavně děti či vnoučata, věnujte se jim, možná budete mít méně o nějaký dárek či druh cukroví, ale čas, který strávíte se svými bližními, ničím nenahradíte.


Úkrop

Co potřebujeme: 1 kávovou lžičku másla nebo sádla na osobu, 1 až 2 stroužky česneku na osobu, sůl, 1 bramboru na osobu, 1 ks bílé cibulky s natí, na špičku nože mletého kmínu, 1 plátek chleba.

Jak na to: brambory oškrábeme a dáme vařit s trochou soli a mletým kmínem do měkka. Česnek utřeme se solí, cibulku nakrájíme najemno. Chléb nakrájíme na kostičky a na pánvi s troškou másla osmahneme a dáme do mističky na stůl. Do talíře vložíme česnek, hrst nakrájené cibulky s natí, máslo a zalijeme vývarem s brambory. Dle chuti si dosolíme a opepříme. Podáváme s opečeným chlebem.


Pečená vepřová žebra s cibulovým zelím

Co potřebujeme: 1 kg vepřových žeber, sůl, kmín, 3 větvičky čerstvého rozmarýnu nebo lžíce sušeného.

Jak na to: maso osolíme, okmínujeme a vložíme do pekáče kůží dolů. Peče se v rozehřáté troubě na 200 C. Asi po 20 minutách otočíme. Kůžičku nařežeme na čtverečky a teplotu stáhneme na 160 C a pečeme dozlatova, až je kůžička křupavá. Podáváme s tuřínem a cibulovým zelím.


Krůtí kostky v mandlové krustě s vařeným chřestem s máslem

Co potřebujeme: krůtí maso 200 g na 1 porci, sůl, rozmarýn, česnek, olej, mandlové lupínky

Jak na to: krůtí maso nakrájíme na kostky, osolíme a necháme odležet. Rozehřejeme olej, na kterém osmahneme plátky česneku a nasekaný rozmarýn a přidáme krůtí maso a smažíme do měkka. Na hlubokém talíři máme připravené mandlové lupínky, v kterých hotové krůtí kostky obalíme a podáváme s chřestem.

Chřest s máslem

Co potřebujeme: 400 g chřestu, sůl, máslo

Jak na to: omytý a oloupaný chřest vaříme ve slané vodě asi 10 až 20 minut. Vyjmeme je z vody, polijeme rozpuštěným máslem a podáváme s některou z příloh. Sypeme petrželkou.

bottom of page