top of page

Září bude ve znamení Kohouta

V září si užijeme obdiv a naparování, protože mu vládne Kohout. Ten se neustále potřebuje ujišťovat, že je viděn a že ho všichni obdivují. Ale přesto si tohoto ptáčka musíme udržovat v kondici, protože on nám pomáhá rozhodovat se o tom, co obnovit a co nechat běžet.


Přestože počátek září nebude moc teplý, léto přece jenom nekončí a ve své babí podobě nás ještě polaská posledními slunečními paprsky.


Září máme druhý vrchol výkonnosti našeho těla, aktivní je dráha ledvin, máme menší citlivost na bolest a podněty. Věnujte se dýchání, protože v plicích probíhá nejintenzivnější výměna vzduchu v roce. Naopak klidový režim má srdíčko.


Cibulová polévka s brazilským žampiónem


Co budeme potřebovat: 1 kg červené cibule, 1 lžíci másla, 1 lžíci oleje, ½ mletého římského kmínu, 1, 5 l zeleninového vývaru, 300 g rajčat, 1 chilli papričku (nebo červenou kapii), 6 ks brazilského žampiónu, 1 vejce, sůl, pepř, krajíčky chleba a misku strouhaného sýru, hrst čerstvého koriandru a petrželky.

Jak na to: houby namočíme na 20 minut do teplé vody, pak vodu vymačkáme, nakrájejíme na proužky. Rozehřejeme olej a houby orestujeme, posypeme trochou kmínu a dusíme doměkka.

Rajčata spaříme horkou vodou a necháme chvíli stát, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Rozehřejeme máslo s olejem, stáhneme a pomalu restujeme cibuli za stálého míchání asi 10 minut, posypeme římským kmínem a dál restujeme dalších 10 minut. Mezitím si oloupeme rajčata a nakrájíme a taktéž chilli papričku (kdo nemá rád pálivé, může papričku vynechat) a přidáme očištěnou nakrájenou kapii, podušené houby, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu, stáhneme a za mírného bublání vaříme 10 minut. Osolíme, opepříme a stáhneme, vmíchámee rozšlehané vajíčko a necháme přejít varem.

Krajíčky chleba opečeme na pánvi, aby byly světlé, posypeme sýrem, přikryjeme pokličkou, vypneme a nechámee sýr pustit. Polévku podáváme posypanou petrželkou nebo koriandrem s chlebem se zapečeným sýrem.


Závitky z lilku se špenátem


Co budeme potřebovat: 2 lilky, 2 lžíce olivového oleje, 500 g listového špenátu, 250 g tvarohu, špetku muškátového oříšku, sůl, pepř, 4 lžíce strouhanky, 2 drcené česneky, 4 lžíce nastrouhaného parmazánu.

Jak na to: troubu předehřejeme na 220 °C. Lilek nakrájíme na podélné plátky silné asi 3 cm a necháme na utěrce 15 minut odležet, aby pustily vodu. Plátky lilků potřeme z obou stran olejem a vyskládáme je na plech vyloženým pečicím papírem. Pečeme 15 až 20 minut doměkka, v průběhu pečení jednou otočíme.

Mezitím přesypeme špenát do většího cedníku a přelijeme jej větším množstvím vroucí vody, aby zavadl. Pak jej scedíme, vymačkáme z něho vodu, nakrájíme ho a v míse smícháme s tvarohem a muškátovým oříškem, česnekem, osolíme a opepříme. Lilky vytáhneme z trouby, necháme mírně zchladnout, ke konci každého plátku dáme část špenátové směsi a zarolujeme. Rolky vkládáme do zapékací mísy, zakapeme olejem, zasypeme strouhankou a sýrem a pečeme 20 až 25 minut. Podáváme se salátem.

bottom of page