top of page

Září bude ve znamení Kohouta


V září máme druhý vrchol výkonnosti našeho těla, aktivní je dráha ledvin, máme menší citlivost na bolest a podněty. Věnujte se dýchání, protože v plicích probíhá nejintenzivnější výměna vzduchu v roce. Naopak klidový režim má srdíčko.


V září si užijeme obdiv a naparování, protože mu vládne Kohout. Ten se neustále potřebuje ujišťovat, že je viděn a že ho všichni obdivují. Ale přesto si tohoto ptáčka musíme udržovat v kondici, protože on nám pomáhá rozhodovat se o tom, co obnovit a co nechat běžet.


Uvědomte si, že v tomto období je počasí suché a větrné a namáhá naši pokožku a sliznice všeobecně, proto k jídlu upřednostňujte dušenou nebo napařovanou zeleninu a nezapomeňte mezi 8:00 až 10:00 dostatečně pít, abyste svému tělu dopřáli dostatek tekutin.


Jestli jste ještě nevyzkoušeli rosolovku, o které jsme si psali v seriálu Za bylinkami Říše středu, tak teď je ten správný čas, jak prospět slezině, žaludku a plicím. Přidejte kořenovou zeleninu a jídlo jako lék máte za chvilku hotové.

Bai Mu Er (Fructificatio tremellae), plodnice rosolovky řasotvaré vypadají jako houba na mytí auta nebo roztřepená usušená mandarinka.


Tradičně se používala na přípravu polévek při rekonvalescenci. Skvělá je i jako součást dietetiky pro děti, které trpí často na horečnatá onemocnění, oslabení plic a imunity a jsou horkokrevné a neposedné.


Nejvíce prospívá plicím a žaludku, osvěží jejich sliznice, a pokud trpíme na suchý kašel, máme sucho v ústech či nás pálí žáha, pak by tahle mechová houbička neměla chybět v našem jídelníčku.


Zeleninový vývar s rosolovkou

Co potřebujeme: směs kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, zelené listy jarní cibulky, pórku nebo libečku), sůl, 1 bobkový list, 4 kuličky pepře, 2 ks houby Bai Mu Er.

Jak na to: zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno, zelené natě omyjeme a natrháme a s houbou vložíme do osolené vody a přivedeme k varu, stáhneme a vaříme 30 minut.

Slijeme, houbu vytáhneme a nakrájíme najemno, rozvařenou zeleninu vyhodíme.

Do vývaru zavaříme novou zeleninu nakrájenou najemno, přidáme zelené natě petržele, pažitky nebo libečku a podáváme.

Můžete přidat zavářku – rýžové nudle, rýži, fritátové nudle apod.


Krůtí plátky s brusinkovou omáčkou a zapečenými topinambury

Co potřebujeme:

Zapékané topinambury

800 g topinambury, sůl, špetka šafránu, ½ pórku, 1 cibule, 4 vejce.

Krůtí plátky

4 krůtí plátky, bílý pepř, sůl, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, olej

Brusinková omáčka

4 lžíce zavařených brusinek, 1 lžička rumu, 300 ml teplé vody, 5 lístků máty.

Jak na to: topinambury pořádně omyjeme a dáme je do horké vody vařit na 10 minut, osolíme a přidáme šafrán.

Zatím si odblaníme a naklepeme krůtí plátky, nasolíme a opepříme a necháme je odpočinout.

Uvařené topinambury slijeme a necháme je vychladnout.

Oloupeme cibuli a nakrájíme najemno, pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Vychladlé topinambury oloupeme a nakrájíme na plátky.

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme pórek a orestujeme do zlatova a přidáme špetku šafránu. Stáhneme ze sporáku a přidáme nakrájené topinambury a pořádně promícháme a osolíme. Vložíme do rozehřáté trouby asi na 10 minut a zatím si mixérem pořádně našleháme vejce. Po deseti minutách zalijeme a přikryjeme a necháme zapéct 12 až 20 minut, až bude mít kůrčičku na povrchu.

Zavařené brusinky v cedníku po troškách přeléváme teplou vodou a protlačujeme cedníkem, až vznikne růžová zahoustlá omáčka. Ochutíme rumem a 5 lístky máty a 5 minut povaříme. Mátu vyndáme.

Otrháme snítky rozmarýnu, rozpálíme olej a přidáme tam pepř a rozmarýn a krůtí plátky narychlo opečeme z obou stran.

Topinambury vytáhneme z trouby a servírujeme s krůtím plátkem, který přelijeme brusinkovou omáčkou.

Comments


bottom of page