top of page

Září bude ve znamení Kohouta


Září máme druhý vrchol výkonnosti našeho těla, aktivní je dráha ledvin, máme menší citlivost na bolest a podněty. Věnujte se dýchání, protože v plicích probíhá nejintenzivnější výměna vzduchu v roce. Naopak klidový režim má srdíčko.


V září si užijeme obdiv a naparování, protože mu vládne Kohout. Ten se neustále potřebuje ujišťovat, že je viděn a že ho všichni obdivují. Ale přesto si tohoto ptáčka musíme udržovat v kondici, protože on nám pomáhá rozhodovat se o tom, co obnovit a co nechat běžet.


Září máme druhý vrchol výkonnosti našeho těla, aktivní je dráha ledvin, máme menší citlivost na bolest a podněty. Věnujte se dýchání, protože v plicích probíhá nejintenzivnější výměna vzduchu v roce. Naopak klidový režim má srdíčko.


Podzimní počasí již přeje teplé stravě. I když můžeme zažít babí léto, přeci jenom si musíme dávat pozor na řeč přírody.


Polévka s Maitake a fazolemi adzuky

Co potřebujeme: houby Maitake, hrníček bílých fazolí, brambory nebo pohankovou mouku na zahuštění, cibulku, sůl, šafrán nebo kurkumu, česnek, bílý pepř.

Jak na to: houbu a fazolky namočíme na noc, na 1 porci počítejte 1 trs houby a hrníček fazolek. Druhý den slijeme, na trošce oleje zpěníme cibulku, přidáme fazolky, houbu vcelku a strouhanou bramboru, osolit, přidat polévkovou lžíci nakrájeného syrového zázvoru na nudličky. Jakmile fazolky změknou, vyndáme houbu a rozmixujeme a dochutíme. Houby nakrájíme a dáme do namixované polévky, můžeme přidat zelené natě (petrželku, pažitku), do polévky na dochucení můžete přidat krájené brambory. Zahustit můžete pohankou či strouhanými brambory, které vaříte společně s fazolemi.


Jáhlová sekaná s houbami

Co potřebujeme: 1 varný sáček jáhel, kukuřičnou nebo špaldovou mouka, 2 vejce, 3 brambory, špetku šafránu, sůl,

2 polévkové lžíce sušených Maitake, bílý pepř, kmín, 1 cibulku, cuketu, nať pažitky/celeru/petržele.

Jak na to: Jáhly uvaříme se solí a šafránem a snažíme se, aby se voda vsákla a jáhly byly mírně rozvařené. Na cibulce podusíme houby s kmínem a na nudličky nakrájenou cuketu a necháme vychladnout. Po vychladnutí vmícháme do jáhel houby s cuketou, osolíme a opepříme, přidáme 2 rozšlehané vejce a uvařené brambory ve slupce, které jsme oloupali nastrouhaly a vše dobře rozmícháme a zahustíme moukou. Pečící formu poklademe pečícím papírem a vložíme směs, rukou namočenou vodou vytvarujeme a můžeme jemně potřít máslem nebo olejem a dáme do rozpálené trouby (cca na 150). Pečeme 30 až 40 minut. Podáváme s bramborovou nebo nastavovanou kaší, či s bramborem.


Minutka z krůtích jater s mátovou omáčkou

Co potřebujeme: 200 g krůtích jater na osobu, 1 cibuli, olej, sůl, tymián, pepř.

Jak na to: cibulku oloupeme a nakrájíme na kolečka, opražíme dozlatova a přidáme krůtí játra, která opečeme a na konci osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Podáváme s mátovou omáčkou a některou z příloh

Mátová omáčka

Co potřebujeme: na 1 porci 70 ml jablečného octa, 15 g kokosového cukru, 70 ml vody, 15 lístků máty.

Jak na to: ocet, vodu s cukrem přivedeme k varu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí, stáhneme a necháme asi 10 minut vařit, aby omáčka zhoustla. Stáhneme a vmícháme jemně nasekané lístky máty, přikryjeme a necháme asi 10 minut. Dojít.


Kommentare


bottom of page