top of page
KNIHY
Renata Lien post 1080x1080-78.png
HOUBY JAKO LÉK

(vyšlo v roce 2022)

V mé čtvrté knížce na téma propojení čínské medicíny a evropských zkušenosti v péči o zdraví se vydáme mimo jiné za tajemstvím dřevokazných hub, které zůstaly po stovky let v zapomnění. Teprve v poslední době se začaly cíleně pěstovat a nevyhnuly se ani výzkumům vědců. Dřevokazné houby bývaly běžně součástí jídelníčků v Číně, Japonsku a dalších zemích Asie a Jižní Ameriky. 

 

Společně se mnou si projdete zkušenostmi dávných civilizací, kde tvořili součást jídelníčku, využívaly se na odstraňování mnoha neduhů anebo se používaly k různým šamanským obřadům. Přečtete si i o našich houbách, a to z kuchyně podkrkonošské, odkud pochází rodina mé maminky a některé recepty si pamatuji z kuchyně mé babičky. 

DOTYK JAKO LÉK

(vyšlo v roce 2018)

V knize se seznámíte s některými historickými milníky staré Číny nejenom v sexu, ale i ve vztahu mezi mužem a ženou. Dozvíte se, jak tato pohlaví žila, co vše je v životě partnerském provázelo a některé odlišnosti v sexuálním životě, které nám možná z dnešního pohledu přijdou až podivné. Neznamená to ale, že do dnešní doby se nemůžeme poučit z těchto starých textů, zub času jim rozhodně neubral na pravdivosti a některá doporučení jsou pro nás i dnes aktuální. Zejména to, že sexuální spojení přináší odreagování od starostí běžného života a prospívá zdraví jak muže, tak ženy. V knize se autorka zabývá i problémy, které sexuální a partnerský život komplikují a orientálními postupy k jejich zlepšení.

IMG_1111_edited.jpg
JÍDLO JAKO LÉK PROTI STÁRNUTÍ

(vyšlo v roce 2017)

Většinu chorob je možno léčit vhodným jídelníčkem, tvrdí tradiční čínská medicína. Autorka, se v nové knize zaměřila na období lidského života, kterému se v čínské terminologii říká „období sucha“ a my Evropané ho označujeme jako klimakterium. Knížka, která je určena ženám i mužům, objevuje, že prostřednictvím správného stravování je možno i po čtyřicítce nejen zachovat, ale i výrazně prohloubit zdraví a zvýšit životní energii - tedy úspěšně vzdorovat „zubu času.“

JÍDLO JAKO LÉK

(vyšlo v roce 2015)

Chcete se vyhnout nebo významně snížit riziko rakoviny, infarktu, cukrovky nebo jiné civilizační choroby? Věřte, že k tomu nepotřebujete kilogramy léků ani zásadní změnu životního prostředí. Jen málo lidí si totiž uvědomuje, že klíčem ke zdraví, k dlouhověkosti a k aktivnímu životu je něco tak všedního jako jídlo! Autorka v knize úspěšně spojila principy vztahu lidského zdraví podle tradiční čínské medicíny s možností stravování u nás doma. Nepotřebujete žádné zázračné kořeny, potravinové doplňky nebo nesmyslné diety, neboť podstata filozofie, že jídlo může být lékem, spočívá v tom, vědět kdy, co a jakým způsobem konzumovat.

bottom of page