top of page

Březnu vládne Zajíc

Zajíc, strážce rodinného příbytku a nejobětavější zvíře, které by za své doupátko položilo život. Pro Zajíce jsou mimořádně důležití předci a potomci. Možná právě proto je toto období v přírodě měsícem, kdy postupně začínají na svět přicházet mláďata.


V tomto období vrcholí funkce tlustého střeva, začínají se více prokrvovat orgány a mozek. Naopak ti, co mají v nepořádku ledviny, mají mnohem větší problémy s jarní únavou.


Je to přesně čas na očistu. Věnujte se tlustému střevu a vyprazdňování, vyzkoušejte očistné klystýry, psyllium na detoxikaci střev, rebarboru při problémech se zácpou nebo protiparazitální balíček Červotoč na očištění střeva.


Nezapomeňte očistit svoji mysl od těžkých kovů buď pomocí Ginko biloby nebo extraktu z koriandru. 


A nezapomeňte též zbavit svůj byt a skříně od toho, co tam nepatří.


Jak podpořit ledviny, pokud trpíte jarní únavou?


Recept na přípravu obilného vývaru z ovsa na podporu ledvin

Co potřebujeme: 2 polévkové lžíce ovsa, 1,5 l vody, špetku soli, špetku šafránu, 4 ks jujuby (čínské datle), 1 miska uvařené černé rýže, 2 jarní cibulky, 1 polévková lžíce misa, petržel nebo libeček na ozdobu.

Jak na to: obilovinu s vodou a jujubou přivedeme k varu, osolíme, přidáme špetku šafránu, stáhneme a vaříme 2 hodiny. 

Podle návodu si uvaříme černou rýži.

Oloupeme jarní cibulku a nakrájíme ji na kolečka.

Po dvou hodinách vložíme do vývaru, ochutíme misem, a necháme asi 2 minuty přejít společně varem.

Podáváme sypané libečkem nebo petrželí.


Jáhlové congee se zeleninou a vejci

Co potřebujeme: 2 hrnky jáhel, 20 hrnků vody,

4 mrkve, 1 konzerva červených fazolek, 1 velký pórek, 4 vejce, 1 kávová lžička másla, olej, špetka kurkumy, sůl.

Jak na to: jáhly s vodou přivedeme k varu, stáhneme a necháme vařit 4 hodiny.

Ke konci vaření si připravíme zeleninu.

Oloupeme mrkev, rozpůlíme ji a pak podélně rozčtvrtíme. Krátce ji blanšírujeme v osolené vodě se špetkou kurkumy a necháme okapat.

Pórek nakrájíme na 10 cm špalíčky a pak podélně rozčtvrtíme.

Červené fazolky slijeme a propláchneme a necháme okapat.

Petržel otrháme a nakrájíme najemno.

Rozehřejeme máslo a umícháme vajíčka.

Na pánvi rozehřejeme trošku oleje a orestujeme pórek, jakmile se rozvoní a přidáme fazolky a restujeme dalších 5 minut.

Congee servírujeme na vyhřátý talíř a přidáme míchaná vejce, restovaný pórek s fazolkami a ozdobíme mrkví. To vše posypeme petrželkou. 

Je to skvělá snídaně nebo večeře, vyživí ledviny, podpoří činnost jater.


bottom of page