Jarní polévka s cizrnou a špenátem
Co potřebujeme: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 2 lžičky mletého římského kmínu, 2 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky sladké papriky, 1,5 l zeleninového vývaru, 3 menší pokrájené brambory, 400 g cizrny z konzervy, 200 g baby špenátu, 1 lžíce škrobu, 100 ml smetany, 1 lžička tahini.
Jak na to:
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno.
V misce smíchejte škrob se smetanou a tahini.
Na rozpáleném oleji orestujeme do zlatova a přidejte mletý koriandr, papriku a římský kmín, společně asi minutu restujeme a zalijeme vývarem. Přidáme brambory a vaříme asi 10 minut, až brambory změknou.
Cizrnu slijeme, propláchneme a necháme okapat a vsypeme do polévky. Vmícháme pomalu škrob se smetanou, přidáme špenát a společně provaříme asi 3 minuty, vypneme a necháme dojít.
Dochutíme a podáváme.
Brokolicový steak s pečenou mrkví
Co budete potřebovat: 2 brokolice, 2 lžíce oleje, 2 citróny, 2 stroužky česneku, 1 lžička medu, 2 lžičky soli, 1 hrst petrželky, 100 g rozdrcených vlašských ořechů.
Na pečenou mrkev
2 lžíce olivového oleje, drcený stroužek česneku, sůl, 2 lžičky třtinového cukru, ½ lžičky mletého římského kmínu, špetku skořice, 1 lžičku koření harissy, 500 g mrkve, šťáva z 1 citrónu a hrst nasekaného koriandru.
Jak na to:
Troubu rozehřejeme na 200 °C
Mrkev oloupeme a nakrájíme na šikmé špalíčky a vložíme do zapékací misky.
V hrnku promícháme olej, rozdrcený česnek, cukr a koření, promícháme a zalijeme jím mrkev, kterou dobře v zapékací misce promícháme.
Pečeme asi 20 minut, až je mrkev měkká.
Pak ji promícháme s citrónovou šťávou a koriandrem.
Zatímco se peče mrkev, připravíme si steaky.
Brokolici rozebereme a rozpůlíme a vložíme do mísy.
Olej smícháme se šťávou z citrónů, prolisovaným česnekem, medem a lžičkou soli. Směsí zakapeme brokolici, promícháme a necháme hodinu odležet.
Brokolici položíme na rozehřátý rošt nebo grilovací pánev a grilujeme z jedné strany asi 3 minuty, pak otočíme, potřeme zbývající částí směsi a grilujeme 5 minut.
Dáme na vyhřátý talíř, posypeme petrželkou a vlašskými ořechy a předáme kořeněnou pečenou mrkev.