top of page

Kuchyně ve znamení Zajíce


Jarní polévka s cizrnou a špenátem

Co potřebujeme: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 2 lžičky mletého římského kmínu, 2 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky sladké papriky, 1,5 l zeleninového vývaru, 3 menší pokrájené brambory, 400 g cizrny z konzervy, 200 g baby špenátu, 1 lžíce škrobu, 100 ml smetany, 1 lžička tahini.

Jak na to: 

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno.

V misce smíchejte škrob se smetanou a tahini.

Na rozpáleném oleji orestujeme do zlatova a přidejte mletý koriandr, papriku a římský kmín, společně asi minutu restujeme a zalijeme vývarem. Přidáme brambory a vaříme asi 10 minut, až brambory změknou.

Cizrnu slijeme, propláchneme a necháme okapat a vsypeme do polévky. Vmícháme pomalu škrob se smetanou, přidáme špenát a společně provaříme asi 3 minuty, vypneme a necháme dojít.

Dochutíme a podáváme.


Brokolicový steak s pečenou mrkví

Co budete potřebovat: 2 brokolice, 2 lžíce oleje, 2 citróny, 2 stroužky česneku, 1 lžička medu, 2 lžičky soli, 1 hrst petrželky, 100 g rozdrcených vlašských ořechů.

Na pečenou mrkev

2 lžíce olivového oleje, drcený stroužek česneku, sůl, 2 lžičky třtinového cukru, ½ lžičky mletého římského kmínu, špetku skořice, 1 lžičku koření harissy, 500 g mrkve, šťáva z 1 citrónu a hrst nasekaného koriandru.

Jak na to:

Troubu rozehřejeme na 200 °C 

Mrkev oloupeme a nakrájíme na šikmé špalíčky a vložíme do zapékací misky.

V hrnku promícháme olej, rozdrcený česnek, cukr a koření, promícháme a zalijeme jím mrkev, kterou dobře v zapékací misce promícháme.

Pečeme asi 20 minut, až je mrkev měkká. 

Pak ji promícháme s citrónovou šťávou a koriandrem.

Zatímco se peče mrkev, připravíme si steaky.

Brokolici rozebereme a rozpůlíme a vložíme do mísy.

Olej smícháme se šťávou z citrónů, prolisovaným česnekem, medem a lžičkou soli. Směsí zakapeme brokolici, promícháme a necháme hodinu odležet.

Brokolici položíme na rozehřátý rošt nebo grilovací pánev a grilujeme z jedné strany asi 3 minuty, pak otočíme, potřeme zbývající částí směsi a grilujeme 5 minut.

Dáme na vyhřátý talíř, posypeme petrželkou a vlašskými ořechy a předáme kořeněnou pečenou mrkev.

Comments


bottom of page