top of page

Kuchyň ve znamení buvola

Zimní minestrone


Co budete potřebovat: 2 mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 batátu, 4 listy kapusty, 2 stroužky česneku, 1 cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 400 g konzervovaných rajčat, 1 kostka zeleninového bujónu, 360 g konzervovaných červených fazolí, sůl, pepř, 30 g strouhaného parmazánu, zelená nať na ozdobu.

Jak na to: zeleninu očistěte a nakrájejte na kostky, řapíkatý celer na kolečka, česnek na plátky a cibuli najemno.

Cibulku orestujte na rozehřátém oleji do zlatova, přidejte zeleninu, až se rozvoní a zalijte 1 l vody. Vmíchejte konzervovaná rajčata, přidejte kostku bujónu a přiveďte k varu, stáhněte a na nejnižší teplotě nechte vařit 20 minut.

Zatím si pokrájejte na proužky kapustu a fazole slijte a propláchněte a nechte odkapat.

Přidejte do polévky, společně povařte 5 minut, dochuťte solí a pepřem. Servírujte do vyhřátých talířů, posypte parmazánem a zelenou natí.


Hovězí pečeně se sladkokyselou omáčkou


Co budete potřebovat: 1 kg hovězí pečeně, 2 cibule, 4 hřebíčky, 1 mrkev, 1 petržel kořen, ¼ celeru, 300 ml červeného vína, 150 ml bílého vinného octa, 1 bobkový list, 1 kávová lžička pepře a jalovčinek, olej, 70 g sušených švestek, 70 g sušených meruněk, sůl, 1 až 2 lžíce cukru, 1 lžičku škrobu.

Jak na to: maso omyjte a osušte, svažte ho nití, aby bylo kompaktní, dejte do mísy a přikryjete ho.

Cibule oloupejte a napíchejte do nich hřebíčky. 

Zeleninu oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.

Do hrnce dejte zeleninu, cibuli, zalijte 1,5 l vody, červeným vínem, octem a kořením. Přiveďte k varu, stáhněte a nechte vychladit. Vývarem zalijte maso a nechte 3 dny marinovat v lednici.

Maso vyjměte z marinády, osušte a na rozpáleném oleji osmahněte ze všech stran. Zalijte zeleninovým vývarem a na nejmenší teplotě duste 2 hodiny.

Pak maso vyjměte, zabalte do alobalu a nechte odpočinout. 

Do omáčky přidejte sušené meruňky a švestky, osolte a oslaďte. Pak pomalu vmíchejte 1 dcl marinády, v které jste dobře rozmíchali lžičku škrobu. Omáčku nechte redukovat, aby byla hustá a dochuťte ji, můžete ještě přikyselit marinádou.

Pečeni nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte s vařeným bramborem nebo s rýží.

bottom of page