top of page

Leden je ve znamení Buvola 

Buvol má v lednu velmi důležitou funkci. Představuje závěr roku a připravuje prostor na život v novém čínském roce. Takže nás čeká přípravné období a mezidobí Země. Takže po vánočním juchání je čas začít znovu pracovat.


V tomto období jsou zatížena játra. Pokud máte problémy s játry, trpíte na migrény, snažte se pročistit v tomto období játra a nezatěžovat je emocemi. Játra pomáhá odblokovat čekanka, rukola, majoránka a oregano. Velmi dobře je pročistíte odvarem z červené řepy či můžete využít ostropestřec.


Přidejte do svého jídelníčku potraviny, které podpoří střed, tedy zejména slezinu a žaludek, vyživí ledviny. Pomůžete tak svým játrům se uvolnit a svlažit. Mezi takové potraviny patří například hutné polévky (bramboračka, zelňačka, kapustová polévka apod.), vývary z masa, zeleniny či obilovin, brambory, batáty, mrkev, fenykl, červené a bílé zelí, kapusta, proso, polenta, hovězí maso, slunečnicové a sezamové semínko. Vyhněte se syrové zelenině, mléčným produktům a chlazeným nápojům a zmrzlině.


Buvol vládne močovému měchýři. Tato dráha má nejvíce akupunkturních bodů a prochází od vnitřního koutku oka až k vnější straně našeho nehtu malíčku na noze. Přes body na zádech čistí naše orgány, odvádí toxiny a chrání tělo před chladem. 


Močový měchýř můžete podpořit pravidelnou masáží 40. bodu močového měchýře alespoň 1 minutu – ženy na pravé straně, muže na straně levé. Nejlépe mezi 15:00 až 17:00.




bottom of page