top of page

Lednu sluší hřebíček

Hřebíček zahřívá ledviny, prohřívá, zmírňuje průjem a podporuje sekreci trávicích šťáv. Mírní nevolnost, zvracení, bolesti a záněty. Ředí krev, podporuje močový měchýř a sekreci žluči. Působí proti průjmu a chladu v žaludku. Skvěle funguje v masážních emulzích na uvolnění svalů. V těhotenství se používá na ranní nevolnosti.


Hřebíček vonný Ding Xiang (Syzygium aromaticum). 

Mimo Číňanů ho znali v Indonésii a Indii dávno před naším letopočtem. Teprve ve 2. st. n. l. se dostal do Říma a Středomoří. Malajští rybáři ho v těchto dobách dovezli na Cejlon, odkud ho arabští rybáři přivezli do přístavů Rudého moře. Dále ho karavany dovezli do Alexandrie a Cařihradu. V minulosti se droga i pražila, pekla s rýžovou vodou nebo spařovala s mlékem. 


Masážní emulze z hřebíčku

1 čajovou lžičku mletého hřebíčku smícháte s hustým krémem, vetřete přímo na místo namoženého svalu, překryjete obinadlem a necháte působit přes noc. Zopakujte tak 2 až 3x.


Při zablokovaném rameni opražíme 100g soli s 5 ks hřebíčku a dřívkem skořice, nasypeme do pytlíku a přikládáme teplé na bolestivé rameno nebo na pupík při křečích.


Podobně jako skořice by se měl hřebíček konzumovat opatrně při horečce a horkosti.

bottom of page