Hřebíček zahřívá ledviny, prohřívá, zmírňuje průjem a podporuje sekreci trávicích šťáv. Mírní nevolnost, zvracení, bolesti a záněty. Ředí krev, podporuje močový měchýř a sekreci žluči. Působí proti průjmu a chladu v žaludku. Skvěle funguje v masážních emulzích na uvolnění svalů. V těhotenství se používá na ranní nevolnosti.
Hřebíček vonný Ding Xiang (Syzygium aromaticum).
Mimo Číňanů ho znali v Indonésii a Indii dávno před naším letopočtem. Teprve ve 2. st. n. l. se dostal do Říma a Středomoří. Malajští rybáři ho v těchto dobách dovezli na Cejlon, odkud ho arabští rybáři přivezli do přístavů Rudého moře. Dále ho karavany dovezli do Alexandrie a Cařihradu. V minulosti se droga i pražila, pekla s rýžovou vodou nebo spařovala s mlékem.
Masážní emulze z hřebíčku
1 čajovou lžičku mletého hřebíčku smícháte s hustým krémem, vetřete přímo na místo namoženého svalu, překryjete obinadlem a necháte působit přes noc. Zopakujte tak 2 až 3x.
Při zablokovaném rameni opražíme 100g soli s 5 ks hřebíčku a dřívkem skořice, nasypeme do pytlíku a přikládáme teplé na bolestivé rameno nebo na pupík při křečích.
Podobně jako skořice by se měl hřebíček konzumovat opatrně při horečce a horkosti.